Dostupni linkovi

Borelj i Varhelji pozvali na brzo formiranje Skupštine i Vlade Crne Gore


Komesar za proširenje Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU Žozep Borelj poslali poruku Crnoj Gori o brzom formiranju Skupštine i Vlade.
Komesar za proširenje Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU Žozep Borelj poslali poruku Crnoj Gori o brzom formiranju Skupštine i Vlade.

Evropska unija (EU) pozvala je političke aktere u Crnoj Gori da što prije konstituišu novi parlament i formiraju Vladu koja će, kako su naveli, biti sposobna da u najkraćem roku pokrene reforme vezane za pristupanje Uniji.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji u zajedničkoj izjavi navode da cijene posvećenost Crne Gore ka članstvu u EU "koja je spremna da pojača podršku napretku".

"Podstičemo ih da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za unapređenje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava", navodi se u zajedničkoj izjavi Borelja i Varheljija.

U Crnoj Gori su 11. juna održani parlamentarni izbori, koji su bili slobodni i bez većih nepravilnosti, kako su ocijenili domaći i međunarodni posmatrači.

Najveći broj glasova osvojio je Pokret Evropa sad, formiran prošle godine, dok je za njim koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista čiji je počasni predsjednik Milo Đukanović.

Inače, Crna Gora se smatra liderom u pristupnom procesu Evropskoj uniji i otvorila je sva poglavlja u pregovorima o članstvu.

Međutim, od decembra 2021. godine nije bilo nijedne međuvladine konferencije zbog nedovoljnog napretka u reformama koje su neophodne u procesu pristupanja.

XS
SM
MD
LG