Dostupni linkovi

Portparol EU: Situacija u BiH zabrinjavajuća


Retorika koja izaziva podele mora da prestane: Peter Stano
Retorika koja izaziva podele mora da prestane: Peter Stano

Evropska unija (EU) smatra da je situacija u Bosni i Hercegovini izvor velike zabrinutosti, izjavio je novinarima u sredu, 3. novembra, Peter Stano, portparol EU, istakavši kako je neophodno da se pronađe rešenje među politčkim liderima u zemlji.

"Naš predstavnik u BiH je imao sastanke sa političkim liderima, kako bi preneo naše jasne poruke: retorika koja izaziva podele mora da prestane, unilateralni postupci koji ugoržavaju teritorijalni integritet, suverenost i jedinstvenost Bosne moraju biti prekinuti. Moramo se angažovati u političkom dijalogu jer je to jedini konstruktivni put kako bi se našlo rešenje krize među političkim liderima. Kao što sam već rekao, jednostrane akcije i retorika podela moraju da se prekinu za dobrobit građana i evropske perpektive BiH”, naveo je Stano.

Pozivajući se na nedavne posete predstavnika međunarodne zajednice, briselski portparol tvrdi da je zajednička aktivnost EU i SAD organizovana kako bi se pokazala njihova privrženost pronalasku rešenja za krizu u zemlji.

Ovi navodi briselskog portparola dolaze uoči rasprave u Savetu bezbednosti Ujeidnjenih nacija (SBUN) o produženju mandata mirovne misije Evropske unije ALTHEA. Ova misija sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da dobije saglasnost SBUN.

Glasanje se očekuje u sredu, 3. novembra. Rusija je najavila da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika Kristijana Šmita (Cristian Schmidt). Rusija nije podržala izbor Šmita za visokog predstavnika smatrajući da nema mandat jer ga nije overio Savet bezbednosti UN-a, ali i zato što smatraju da Ured visokog predstavnika u BiH treba ugasiti.

Peter Stano je odbio da prokomentariše pred novinarima ruski stav oko nastavka misije ALTHEA, ali je ocenio da ova misija ima važnu ulogu za stabilnost i bezbednost Bosne i Hercegovine.

"Pratićemo razgovore koji su planirani za danas i za narede dane u Savetu bezbednosti UN, ali nije na nama da komentarišemo te diskusije. Očekujemo da će mandat te misije biti biti produžen", izjavio je Stano.

U međuvremenu, prema pisanju britanskog Guardiana, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" perspektiva povratka sukoba.

Kako tvrdi ovaj list, visoki predstavnik je u izveštaju za SBUN napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju pretnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu.

XS
SM
MD
LG