Dostupni linkovi

U slučaju otcjepljenja RS bi bila politički i ekonomski izolovana, kažu izvori iz Brisela


Zastava Evropske unije vijori se ispred sjedišta Evropske komisije, u Briselu, Belgija, 1. februara 2023.
Zastava Evropske unije vijori se ispred sjedišta Evropske komisije, u Briselu, Belgija, 1. februara 2023.

Priča o nezavisnosti Republike Srpske (RS) je besmislica jer bi takav entitet bio politički i ekonomski totalno izolovan, kažu izvori iz Evropske unije (EU) o novim prijetnjama predsjednika RS Milorada Dodika otcjepljenjem.

EU najoštrije osuđuje svaku secesionističku retoriku u Bosni i Herecgovini (BiH) i Brisel je ovo u više navrata stavio do znanja kolegama u BiH, rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori u EU.

Ovi komentari dolaze nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 27. decembra izjavio za Radio-Televiziju Republike Srpske kako će taj bosanskohercegovački entitet proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik u BiH nametne zakon o imovini.

"Svakakve nasumične Dodikove primjedbe baš i nisu vrijedne komentara. Osim što mu je jedini 'prijatelj' u Evropi (mađarski premijer) Orban i niko drugi, Dodik dobro zna da je priča o nezavisnosti Republike Srpske besmislica jer bi takav entitet bio politički i ekonomski totalno izolovan, a samo bi donijela još više nevolja svom narodu", ocijenio je sagovornik RSE.

On je dodao da je Milorad Dodik već prilično izolovan i "ovakvim opaskama samo očajnički pokušava da privuče više pažnje i podiže svoj značaj".

Ovu izjavu Milorada Doika je takođe osudila Američka ambasada u Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob", poručeno je iz Ambasade SAD u BiH 28. decembra.

Predsjednik RS, kojeg su sankcionisale SAD i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nekoliko puta je u medijskim istupima najavljivao mogućnost da taj bh. entitet proglasi nezavisnost od BiH.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom, garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

XS
SM
MD
LG