Dostupni linkovi

Predsjedavajući Parlamenta BiH pozvao EUFOR i NATO da zaštite Brčko distrikt


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 29. decembra je pozvao na hitno raspoređivanje EUFOR i NATO trupa na području Brčko distrikta.

"Ponavljam i pozivam, po ko zna koji put, na hitno raspoređuvanje EUFOR ili NATO vojnika na područje Brčko distrikta", napisao je Zvizdić na društvenoj mreži X.

Brčko Distrikt je posebna administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini.

Naveo je da bi to bio najefikasniji odgovor na prijetnje o secesiji Republike Srpske (RS), koje već dugo najavljuje predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

"To bi bila preventivna aktivnost u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropskoj uniji", napisao je Zvizdić.

Dodik, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, više puta je najavljivao mogućnost odcjepljenja tog entiteta od Bosne i Hercegovine, na što su reagovali domaći i strani dužnosnici.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini su 28. decembra poručili da Dodik "griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob".

I visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je početkom decembra poručio da secesionistička retorika truje proces pomirenja i duh saradnje u Bosni i Hercegovini naglašavajući da je međunarodna zajednica spremna štititi BiH i njene građane ako to bude potrebno.

U izvještaju se ističe i da pobrojani koraci vlasti RS-a uključuju prijetnje otcjepljenjem ako visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini, te neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je u izvještaju pozvao međunarodnu zajednicu na preusmjeravanje, obustavu ili uslovljavanje finansiranja ovog bh. entiteta. Naveo je i da je neophodno nanovo podesiti sistem etničke podjele moći, uvođenjem principa demokratske jednakosti i nediskriminacije.

Šta je izjavio Dodik?

Dodik je gostujući na RTRS rekao da će RS proglasiti nezavisnost "u svemu".

"To znači novi finansijski sistem, pod kontrolom vlasti Republike Srpske i teritorija pod kontrolom vlasti RS", kazao je Dodik za RTRS.

Inače, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koje je krivično djelo, Tužilaštvo BiH tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a.

Zapadne vojne snage mogu upotrijebiti silu "ako procijene da je sigurno i stabilno okruženje ozbiljno ugroženo, a postojeće sigurnosne strukture u opasnosti da se raspadnu", prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sud i Tužilaštvo BiH nadležni su na cijelom području BiH, a posebno za pitanja kao što su "pokušaj izmjene ustavnog poretka" što je regulisano državnim Krivičnim zakonom.

XS
SM
MD
LG