Dostupni linkovi

Već poznate rečenice kako je Bosna i Hercegovina ostvarila veoma ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterija, te da su rezultati koje ostvaruju politički lideri i dalje ispod očekivanja, u utorak su javnosti saopštili i u Delegaciji EU u BiH predstavljajući Izvještaj o napretku.

Zamjenik šefa Delegacije Renzo Davidi po ko zna koji put u ime EU je pozvao na kompromis i dogovor, jasno dajući do znanja političarima da moraju raditi ono za šta su birani. Baš kao i EU, i građani u BiH najveću prepreku u napretku vide u političarima koji su zaokupljeni sobom i potpuno su nespremni za kompromise i dogovore i tako koče put ka EU i boljitku.

Da napretka nema, da su političari neodgovorni, da nema borbe protiv korupcije, da su građani neravnopravni, sve je ovo u utorak i lično saopšteno bh. političarima nakon što su im čelnici Delegacije EU u BiH i zvanično uručili Izvještaj o napretku, objavljen prošle sedmice.

Iz javnog obraćanja Renza Davidija zamjenika šefa Delegacije jasno je da niko za domaće političke aktere neće raditi posao:

„Zemlja sama sebe sankcionira, dok cijeli region se kreće naprijed u EU integracije. Bosna i Hercegovina pokazala je posljednjih godina zastajanje u svim oblastima, pokazujući da su dnevnoplitičke igre postale osnovni principi funkcioniranja.“

Ovo sve odavno je jasno i građanima BiH, koji su, baš kao i EU, svjesni ko je kriv:


Evropska unija pomaže bh. političarima da pronađu rješenje za primjene presude u slučaju Sjedić - Finci i očekuje da ova odluka bude hitno izvršena kako bi amandamani na Ustav i Izborni zakon bili doneseni do aprila 2014. godine. Rješenje im neće doći iz EU, ali pomoć hoće, navodi Davidi:

„Mi nećemo ponuditi rješenje, to nije dio našeg mandata ni načina kako radimo. No mi pokušavamo samo olakšati da se dođe do rješenja kroz bilateralne susrete, kako bismo došli do konsenzusa koji bi proizašao iz ideja učesnika u ovom procesu. Centralna izborna komisija ne može raspisati izbore ako se Izborni zakon ne usvoji u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH. Nadam se da će, ukoliko se postigne sporazum, to dovesti do ustavnih reformi.“

No, građani sumnjaju da bh. izabranici žele pomoć, naročito imajući u vidu činjenicu da nema napretka u borbi protiv korupcije:


Oni čija se leđa i najviše savijaju pod teretom nerada smatraju da zbog toga nema ni značajnijeg približavanja zakonima i standardima EU, što je također jedna od zamjerki u Izvještaju EK.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG