Dostupni linkovi

EU i BiH uspostavile pet ciljeva u borbi protiv terorizma 


Ovo je bio prvi dijalog o borbi protiv terorizma koji je održan uživo van Brisela od početka pandemije COVID-19, a drugi dijalog o borbi protiv terorizma između EU i BiH (Foto: Sarajevo 1. oktobar 2021)
Ovo je bio prvi dijalog o borbi protiv terorizma koji je održan uživo van Brisela od početka pandemije COVID-19, a drugi dijalog o borbi protiv terorizma između EU i BiH (Foto: Sarajevo 1. oktobar 2021)

Usklađivanje zakonodavstva i institucionalne infrastrukture, borba protiv i sprečavanje nasilnog ekstremizma, razmjena informacija i saradnja sa Evropolom, borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma, zaštita stanovništva i kritične infrastrukture – ovo je pet ciljeva koje su Evropska unija (EU) i Bosna i Hercegovina (BiH) zajedno uspostavile, na dijalogu o borbi protiv terorizma održanom u Sarajevu 1. oktobra.

Fokus dijaloga je bio na postojećoj i budućoj saradnji između BiH i EU u oblasti borbe protiv terorizma i sprečavanja i borbe protiv nasilnog ekstremizma.

Ovo je bio prvi dijalog o borbi protiv terorizma koji je održan uživo van Brisela od početka pandemije COVID-19, a drugi dijalog o borbi protiv terorizma između EU i BiH.

Kao rezultat prvog dijaloga, EU i BiH su potpisale bilateralni sporazum o borbi protiv terorizma 19. novembra 2019. za provođenje zajedničkog akcionog plana o borbi protiv terorizma za zapadni Balkan, koji je dogovoren na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovimaEU i zapadnog Balkana 5. oktobra 2018.

Dijalog koji je održan 1. oktobra, pružio je priliku za diskusiju o trenutnom stanju u vezi sa ključnim ciljevima ovog sporazuma, kao i budućem angažmanu u borbi protiv terorizma poslije 2021.

U dijalogu o borbi protiv terorizma EU je predstavljao Čarls Fris (Charles Fries), zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krizu i Olivije Onidi (Olivier Onidi), zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove. BiH su predstavljali viši predstavnici državnog Ministarstva bezbjednosti, ministarstava unutrašnjih poslova oba entiteta i Policije Brčko Distrikta BiH.

XS
SM
MD
LG