Dostupni linkovi

Eksperti UN-a pozvali međunarodnu zajednicu da osigura mir u Etiopiji


Žena sa djetetom prolazi pored ruševina zgrade oštećene u borbama u gradu Šireu, region Tigraj, Etiopija (17. mart 2021.)

Ratni i zločini protiv čovječnosti vjerovatno su počinjeni tokom sukoba u Etiopiji započetog krajem 2020. godine, saopćila je u ponedjeljak, 19. septembra, grupa stručnjaka u Ženevi, gdje je njihov izveštaj predstavljen u Vijeću UN za ljudska prava.

"Vjeruje se da je u nekoliko slučajeva došlo do kršenja osnovnih prava odnosno do ratnih i zločina protiv čovečnosti", navodi se u izvještaju i dodaje da je grupa stručnjaka "duboko uznemirena što je otkrila duboku etničku polarizaciju i mržnju u Etiopiji".

Podvlači se da je stvoren "zabrinjavajući ciklus ekstremnog nasilja" koji povećava opasnost od novih i još ozbiljnijih zločina, piše Beta.

Eksperti su pozvali međunarodnu zajednicu i regionalna tijela da "preduzmu mere koje će vratiti mir, stabilnost i sigurnost i izbjeći nova kršenja" ljudskih prava u Etiopiji.

Sukob u toj afričkoj zemlji izbio je u novembru 2020. godine, kada su vlasti pokrenule ofanzivu protiv pobunjenika u sjevernoj oblasti Tigraj.

Kasnije je ustanovljeno primirje, koje je prekršeno krajem augusta, tako da su sukobi nastavljeni.

Vladine i pobunjeničke snage iz Tigraja sukobljavaju se u sjevernoj Etiopiji otkako je u novembru 2020. Abij Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poslao saveznu vojsku da smijeni regionalne pobunjeničke vlasti.

U sukobu, koji je kasnije zahvatio susjedne regione Amhara i Afar, ubijene su hiljade civila i raseljeni milioni širom sjeverne Etiopije i susjednog Sudana.

Ujedinjene nacije su saopćile da je više od 90 posto od 5,5 miliona ljudi u Tigraju potrebna pomoć u hrani.

XS
SM
MD
LG