Dostupni linkovi

U pobunjenom regionu Etiopije 'djeca umiru od gladi'


Glad u etiopskom regionu Tigraj, maj 2021.

U Tigraju, regionu Etiopije pobunjenom od prije godinu i po, gdje je sada "neograničeno humanitarno primirje", 1.900 djece mlađe od pet godina je umrlo zbog neuhranjenosti, navodi se u studiji zvaničnika tamošnjeg zdravstva.

To umiranje je zabilježeno u zdravstvenim ustanovama od juna prošle godine do 1. aprila širom Tigraja, ali je pravi broj djece umrle od neuhranjenosti vjerovatno veći jer većina porodica nije u mogućnosti da djecu dovede u zdravstvene centre, te većina tih slučajeva ostaje nezabilježena.

U Tigraju, koji je od juna prošle godine od ostalih dijelova Etiopije odsječen borbama za nezavisnost, nema ni bankarskih usluga, telefonskih i saobraćajnih linija.

Prema podacima UN-a, humanitarna pomoć je potrebna za više od 90 posto od 5,5 miliona stanovnika Tigraja, uključujući 115.000 teško neuhranjene djece.

Vladine i pobunjeničke snage iz Tigraja sukobljavaju se u sjevernoj Etiopiji otkako je u novembru 2020. Abij Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poslao saveznu vojsku da smijeni regionalne pobunjeničke vlasti.

U sukobu, koji je kasnije zahvatio susjedne regione Amhara i Afar, ubijeno je hiljade civila i raseljeno miliona ljudi širom sjeverne Etiopije i susjednog Sudana.

XS
SM
MD
LG