Dostupni linkovi

Ešton u Podgorici o izborima: Pozivam strane na konstruktivnost


Ketrin Ešton sa Milom Đukanovićem u Podgorici, 15. april 2013.
Nakon razgovora sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i šefom diplomatije Igorom Lukšićem u Podgorici, predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je ocjenila pozitivnim pristup Crne Gore pregovorima o članstvu u Uniji, naglašavajući da su prioriteti vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Povodom aktuelne političke krize izazvane nepriznavanjem predsjedničkih izbora od strane opozicionih stranaka, Ešton je pozvala političke strane da riješe sporove u skladu sa pravnim procedurama.

„Mi smo pažljivo saslušali predstavnike OEBS-a. Znam da rezultati tek treba da budu potvrđeni. Želim da pozovem sve političke strane da na konstruktivan način budu uključene u to pitanje i da adresiraju to pitanje u skladu sa određenim pravnim procedurama“, kazala je Ešton.

Državna izborna komisija odbila je prigovore izbornog štaba predsjedničkog Miodraga Lekića koji je tražio da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasalo putem pisma.

Opozicija ne priznaje privremeni izborni rezultat po kojem je kandidat vlasti Filip Vujanović pobijedio, pa do utorka opozicija može da se obrati žalbom Ustavnom sudu.

U svojim saopštenjima opozicija pominje potencijalno održavanje političkih protesta, ali bez konkretnih odluka o tome.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG