Dostupni linkovi

Preliminarni rezultati DIK: Vujanović ponovo predsjednik Crne Gore


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednički kandidat DPS Filip Vujanović je na crnogorskim predsjedničkim održanim u nedjelju osvojio 161.940 (51,21 posto) glasova, a nezavisni kandidat Miodrag Lekić 154.290 (48,79 posto), saopštila je Državna izborna komisija preliminarne rezultate.

Predsjednik DIK-a Ivan Kalezić je na konferenciji za novinare u ponedjeljak saopštio da je na izborima održanim 7. aprila 2013. godine, biračko pravo imalo je 511.405 građana, upisanih u birački spisak Crne Gore.

„Ukupno je glasalo 326.793 birača, od čega na biračkim mjestima 315.113 birača, a van biračkih mjesta, odnosno putem pisma 11683 birača. Ukupno je primljeno 512.436 glasačka listića, a upotrebljeno 326.793 glasačka listića“, kazao je Kalezić.
Ivan Kalezić saopštava preliminarne izborne rezultate
Ivan Kalezić saopštava preliminarne izborne rezultate

Prema njegovim riječima ukupno je bilo 185.639 neupotrijebljenih glasačkih listića, 10.563 nevažećih glasačkih listića.

Prema nezvaničnim podacima Vujanović je pobijedio u 10 crnogorskih gradova, a Miodrag Lekić u 11.

Opozicione stranke i dio nevladinog sektora tvrde da je tokom izbora došlo do izborne manipulacije i insistiraju na uključivanju međunarodne zajednice u izbornu problematiku.

Šef Izbornog štaba Miodraga Lekića, Goran Danilović je za "TV Vijesti" kazao da je ubijeđen da je Lekić pobijedio na izborima i kazao da preliminarno saopštavanje rezultata nije konačan stav Državne izborne komisije. Danilović je poručio da sigurno neće ćutati već će braniti pobjedu i kazao da u Štabu rade na tome da pretresu sav materijal za koji sumnjaju da je iskorišćen da bi se manipulisalo izbornom voljom.

I Filip Vujanović i Miodrag Lekić u nedjelju su proglasili pobjede i pozvali građane na strpljenje dok Državna izborna komisija ne saopšti rezultate.


Državna izborna komisija je u ponedjeljak prikupljala zapisnike o radu opštinskih izbornih komisija i izvještaje o rezultatima, a nakon čega je objavio privremene rezultate. Iako je činjenica da se od najdalje tačke u Crnoj Gori do Podgorice može stići za najviše dva i po sata, izborni materijal nije stizao čitavu noć, a u javnosti i na podgoričkim ulicama su se podigle tenzije zbog proglašenja pobjede oba kandidata.

Na pitanje zašto se izborna komisija nije oglasila tokom večeri bilo kakvim preliminarnim podacima, kako bi smirila napetu situaciju, sekretar komisije Milisav Ćorić kaže da je državna izborna komisija bila pod pritiskom, ali da nisu imali relevantne podatke.

"Tenzije su porasle jer su oba kandidata proglasili pobjedu. Tu je praktično i medijski i drugi pritisak na Državnu izbornu komisiju da ona kaže nešto za šta nema pouzdane informacije i normalno je da to nijesmo dozvolili. DIK ne može da saopštava nešto za što nema podatke, a to je ovo da od opštinskih komisija mora dobiti zvaničan dokument, a ne to što neko javi telefonom. U toku je prikupljanje zapisnika o radu opštinskih izbornih komisija i izvještaja o rezultatima i to je uslov da bi se objavili privremeni rezultati. Taj rok za dostavljanje ističe do večeras i mi ćemo u tom roku prikupiti i saopštiti privremene rezultate", izjavio je Ćorić.

Krupni propusti

Profesor Đorđije Blažić smatra da je Državna izborna komisija od samog početka napravila nekoliko grešaka koji dovode u pitanje legalnost predsjedničkih izbora, a to su neutvrđivanje kandidatura i neproglašavanje kandidatura. Blažić ocjenjuje nedopustivim što izborna komisija nije iznijela barem podatak o izlaznosti nakon glasanja.

"Tu su napravljene toliko krupne pravničke greške da je to prosto nedopustivo i dovelo je u pitanje cijeli izborni sistem. Ja profesionalno stojim na stanovištu da su izbori potpuno nelegalni zahvaljujući Državnoj izbornoj komisiji. Sada imamo jednu drugu situaciju gdje imate jedan organ koji koji je makar u namanju ruku zbog crnogorske javnosti morao da objavi određene podatke nakon zaključenja glasanja, makar o izlaznosti birača na biračkim mjestima, što je bila dosadašnja praksa. Dakle, sve to praktično asocira na jednu čudnu stvar – zašto DIK nije uradila posao koji je trebalo da uradi i bila dužna da ga uradi zbog crnogorske javnosti. Prosto je nedopustivo da DIK ćuti u odnosu prema crnogorskoj javnosti", ocjenjuje Blažić.

U međuvremenu opozicione stranke i sam predsjednički kandidat Miodrag Lekić su saopštili da je došlo do izbornih zloupotreba tokom glasanja posebno u Rožajama. I Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je saopštila da su izbori održani uz brutalno kršenje Zakona o biračkom spisku, da je velikom broju građana nezakonito uskraćeno pravo glasa, jer su brisani iz biračkih spiskova, da su im i mijenjana biračka mjesta o čemu nisu obaviješteni, te da sumnjaju da će i izborna komisija biti zloupotrijebljena.

I Miodrag Lekić i MANS očekuju uključivanje međunarodne zajednice kako bi se, kako je rečeno spriječila izborna krađa. Centar za građansko obrazovanje je precizirao da očekuje da OEBS i predstavnici Evropske komisije detaljno pregledaju izborni materijal i utvrde neupitan rezultat.

U međuvremenu je posmatračka misija OEBS-a i Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope ocijenila je da su predsjednički izbori održani profesionalno i efikasno.

Šef misije OEBS-a u Crnoj Gori Boris Frlec komentarišući proglašenje pobjede oba predsjednička kandidata, rekao je da rezultati DIK-a još nijesu objavljeni, te da na zvanične rezultate treba sačekati.

Posmatrači su kazali da ne znaju ni za kakve nepravilnosti koje su dokumentovane, a tiču se izbornog dana. Oni su ponovili da nijesu izborna policija, već misija koja je ograničena u svom djelovanju.

Kako nam je saopštio sekretar državne izborne komisije Milisav Ćorić do ovog momenta nije bilo novih prigovora o neregularnosti izbornog procesa.

"Mi nemamo informacije da je bilo nešto tako, nas niko nije obavijestio da se vodi neki postupak. Do ovog trenutka ništa od toga nijesmo dobili", naveo je Ćorić.
XS
SM
MD
LG