Dostupni linkovi

Eskobar: Sporazum Kosova i Srbije o daljim koracima je pitanje nedelja


Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom boravka u Prištini 19. oktobra.
Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom boravka u Prištini 19. oktobra.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je izjavio da su Kosovo i Srbija blizu postizanja sporazuma, napominjući da je od kolega iz Evrope čuo da je to "pitanje nedelja a ne godina".

U intervjuu za lokalnu kosovsku televiziju Kanal 10, Eskobar je na pitanje da li se radi o sporazumu koji su predložili Francuska i Nemačka, odgovorio da je reč o dogovoru za naredne korake.

“Na stranama i posredniku (u dijalogu) je da odrede rokove, ali to mora biti brzo. S obzirom na kontekst onoga što se dešava, svi moraju da preuzmu odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu. Voleli bismo da se Kosovo više uskladi u pogledu pitanja regionalne stabilnosti i to je način na koji oni to mogu da urade“, rekao je on.

Ranije je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti potvrdio da postoji "francusko-nemačka inicijativa" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da nema ničeg konačnog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je takođe da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN). Srbija bi, kako je rekao Vučić, u zamenu dobila "brzo članstvo Srbije u Evropsku uniju".

S druge strane, Eskobar je 19. oktobra rekao da SAD podržavaju ovaj predlog i ono što predlažu evropske države kroz dijalog, kojim posreduje Evropska unija, te je pozvao i Kosovo i Srbiju da ga ozbiljno shvate.

“Smatramo, kako nam je objašnjeno, da bi ovaj predlog značio angažovanje i integraciju Kosova, a potencijalno i Srbije, u evroatlantske integracije“, rekao je Eskobar.

Istakao je da su SAD "uvek podržavale priznavanje Kosova kao nezavisne i suverene države”, te da bi pozdravile učlanjenje u Ujedinjenim nacijama i svim drugim evropskim institucijama.

Kako u javnosti kruže informacije, francusko-nemački predlog ne predviđa međusobno priznanje, ali je Eskobar napomenuo da bi se i to jednom dogodilo.

"Pitanje je kada će se to desiti. Ali ono što je važnije za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU koje ga ne priznaju", rekao je Eskobar.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine i do sada je dobilo priznanje preko 115 država. Međutim, pet zemalja članica još uvek ne priznaje kosovsku nezavisnost: Kipar, Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka.

Weber: Kosovo i Srbija daleko od konačnog sporazuma

Bodo Veber (Weber), stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, smatra da poslednje posete stranih diplomata Kosovu i Srbiji imaju veze i sa takozvanom francusko-nemačkim predlogom.

Napominje da za sada niko ne zna šta konkretno sadrži taj predlog, ali ukazuje da na terenu svakako postoje napori Francuske i Nemačke da usmere dijalog Kosova i Srbije, te dodaje da u tome imaju podršku SAD.

Veber za RSE navodi i da bi dijalog mogao da promeni tok dijaloga, da ima suštinu, ali ipak smatra da Kosovo i Srbija nisu još uvek blizu konačnog sporazuma.

"Čini se da nema nikakvog pismenog predloga ili plana, a kamoli sveobuhvatnog dogovora. Mislim da nisu ni blizu toga", rekao je on.

Zahtev da se odloži preregistracija

Eskobar 19. oktobra boravi u Prištini, gde se sastao sa kosovskim liderima, premijerom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Escobar ponavlja podršku Kosovu u dijalogu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Ova njegova poseta dolazi pred istek roka za preregistraciju vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije.

Na konferenciji za novinare ovo pitanje nije pominjano ali je Eskobar potom u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da je zatraženo da se taj proces odloži na deset meseci.

"Nije tajna da smo tražili da se odloži period sprovođenja (odluke o preregistraciji) na 10 meseci. Voleo bih da se to dogodi. Ovo nije samo zahtev SAD, već zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka). To je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Smatramo da je važno da kada damo preporuke, da se saslušaju", rekao je Eskobar.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Kosovo je 31. jula, na zahtev međunarodne zajednice, odložilo proces preregistracije na mesec dana, nakon što su Srbi na severu podigli barikade.

Do sada je stav Vlade Kosova bio da se rok za preregistraciju neće ponovo produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Radi se uglavnom o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Tablice sa srpskim oznakama za gradove na Kosovu su ukinute pre desetak godina u sredinama južno od Ibra.

XS
SM
MD
LG