Dostupni linkovi

Eskobar u Prištini sa liderima Kosova o briselskom dijalogu


Escobar ponavlja podršku Kosovu u dijalogu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Escobar ponavlja podršku Kosovu u dijalogu

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) u Prištini je u sredu ponovio američku podršku učlanjenju Kosova u evroatlanske institucije.

Poseta Eskobara Kosovu dolazi u trenutku kada se u javnosti govori o "francusko-nemačkom" predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je Kosovo mnogo doprinelo našoj zajedničkoj agendi", rekao je Eskobar nakon susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Osmani je na konferenciji za novinare izjavila da je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, te da je spremna da se dodatno angažuje u tom procesu sa ciljem inteziviranja razgovora. S druge strane, optužila je Beograd da ne sprovodi do sada postignute sporazume, da nastavlja sa "zastrašivanjem Srba na Kosovu" i finansiranjem "paralelnih" struktura.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je nakon sastanka sa Eskobarom ponovio svoj stav da je spreman na postizanje sporazuma sa Srbijom, uz međusobno priznanje.

"Kosovo je pokazalo da je konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga (sa Srbijom). Spremni smo da postignemo pravno obavezujuće sporazume za potpunu normalizaciju odnosa, sa međusobnim priznanjem", rekao je Kurti.

Weber: Kosovo i Srbija daleko od konačnog sporazuma

Bodo Veber (Weber), stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, smatra da poslednje posete stranih diplomata Kosovu i Srbiji imaju veze i sa takozvanom francusko-nemačkim predlogom.

Napominje da za sada niko ne zna šta konkretno sadrži taj predlog, ali ukazuje da na terenu svakako postoje napori Francuske i Nemačke da usmere dijalog Kosova i Srbije, te dodaje da u tome imaju podršku SAD.

Veber za RSE navodi i da bi dijalog mogao da promeni tok dijaloga, da ima suštinu, ali ipak smatra da Kosovo i Srbija nisu još uvek blizu konačnog sporazuma.

"Čini se da nema nikakvog pismenog predloga ili plana, a kamoli sveobuhvatnog dogovora. Mislim da nisu ni blizu toga", rekao je on.

Ranije je Kurti potvrdio da postoji "francusko-nemačka inicijativa" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da nema ničeg konačnog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je takođe da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN). Srbija bi, kako je rekao Vučić, u zamenu dobila "brzo članstvo Srbije u Evropsku uniju".

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine u okviru kog je postignuto preko 30 sporazuma ali većina nije realizovana na terenu. Istovremeno, uzanični Beograd i dalje ima svoje organe u srpskim sredinama na Kosovu koji se finansiraju iz budžeta Srbije.

Pitanje preregistracije

Eskobar će se tokom dana sastati i sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu.

Nakon sastanka Eskobara sa predsednicom Kosova i premijerom nije konkretno rečeno da li je na ovim sastancima bilo razgovarano o aktuelnim pitanjima, kao što je istek roka za preregistraciju vozila.

Upravo u mesecu kada je Eskobar u Prištini, 31. oktobra ističe rok za preregistraciju automobila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije koje su postavile kosovske vlasti.

Radi se uglavnom o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisale u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Tablice sa srpskim oznakama za gradove na Kosovu ukinute pre desetak godina u sredinama južno od Ibra.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Na ovu temu je 13. oktobra sa premijerom Kosova razgovarao i specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

On je tada rekao da nije "ni u čijem interesu nije da situacija eskalira".

Kosovo je 31. jula, na zahtev međunarodne zajednice, odložilo proces preregistracije na mesec dana, nakon što su Srbi na severu podigli barikade.

Do sada je stav Vlade Kosova bio da se rok za preregistraciju neće ponovo produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Ranije 'misije' Eskobara i Lajčaka

Prethodno su američki i evropski izaslanik, Eskobar i Lajčak, boravili u Prištini 24. avgusta kako "bi sprečili eskalaciju situacije 1. septembra", kada je počeo proces preregistracije automobila.

Tada su posetili i Srbiju, a jedna od tema sa liderima u obe zemlje je bilo i pronalaženje rešenja za izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata.

Uporedo sa početkom procesa preregistracije vozila na RKS tablice, Vlada Kosova je planirala da Srbiji uvede recipročne mere oko ličnih karata, odnosno da svim državljanima Srbije koji ulaze na Kosovo izdaje ulazno-izlazni dokument koji bi im mijenjao lične karte. Srbija je taj metod, što je dogovoreno u Briselu između dve strane, primenjivala desetak godina unazad za državljane Kosova.

Međutim, dve strane su o tom pitanju postigle dogovor par dana nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom, ali je ostalo pitanje preregistracije.

XS
SM
MD
LG