Dostupni linkovi

Poseta Si Đinpinga Srbiji 'tempirana da poveća tenzije', rekao Eskobar


Arhivska fotografija izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara u Podgorici, mart 2024.
Arhivska fotografija izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara u Podgorici, mart 2024.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) rekao je 8. maja na završnom brifingu za novinare da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji "tempirana da poveća tenzije između Srbije i ostatka zapadne zajednice".

"Verujem da je vreme posete nesrećno odabrano, ali namerno", rekao je Eskobar ukazujući da se poseta kineskog predsednika poklapa sa godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu. Pet bombi je 7. maja 1999. pogodilo ambasadu Kine.

"Sjedinjene Države su saopštile da je bombardovanje kineske ambasade 1999. godine bilo slučajno. Izvinili smo se. Verujem da smo čak platili reparacije porodicama", istakao je Eskobar.

On je povodom posete kineskog predsednika takođe rekao da su za posetu odabrane zemlje "koje su otvorene da osporavaju jedinstvo evroatlantske zajednice".

"I zato upozoravamo sve naše partnere da budu veoma svesni kineske agende u Evropi i kineske agende u vezi sa evroatlantskom zajednicom", rekao je on.

Eskobar o 'zahtevu' članica Savjeta Evrope da se osnuje Zajednica na Kosovu

Eskobar je na brifingu rekao i da je nekoliko zemalja članica Savjeta Evrope zatražilo da Kosovo osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

On je u razgovoru s novinarima rekao da su pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom, uz neka pitanja vezana za srpsku manjinu, koja nisu ispunjena, stalni zahtjevi.

"To je ono što podstiče zabrinutost da Kosovo možda neće imati glasove za Savjet Evrope", rekao je Eskobar 8. maja.

Kurti: Kosovo ne prihvata Zajednicu opština kao uslov za članstvo u Savetu Evrope

EU poručuje da mere protiv Kosova ostaju na snazi

Kazao je da SAD nemaju pravo glasa u toj evropskoj organizaciji za ljudska prava, ali da je stav Vašingtona da Kosovo treba da bude punopravna članica Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija.

"Što se tiče evropskih integracija, mislim da je važno da Kosovo sluša svoje evropske saveznike i radi sa njima dok jačamo kandidaturu Kosova u svim evroatlantskim strukturama", dodao je.

On je rekao i da Sjedinjene Države pokušavaju da shvate "zašto Kosovo ne ispunjava svoju zakonsku obavezu i nije na mnogo načina signaliziralo da je posvećeno tome".

Eskobar je rekao da je u Vašingtonu imao razgovore sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i da su dve glavne teme razgovora "strategije kako da pokrenemo implementaciju Ohridskog sporazuma" i "pitanje dinara na Kosovu".

Eskobar o ulozi Rusije na Bakanu

Eskobar je na pitanje novinara o ulozi Rusije na Balkanu rekao da bi bilo pogrešno gledati na Rusiju kao "uzrok problema" na Balkanu.

"Rusija koristi probleme na Balkanu, ali ti problemi postoje poslednjih 25 godina. I rešavanjem problema, mislim da zatvaramo mogućnost Rusiji da pravi štetu u regionu", rekao je on.

On je dodao je su SAD tokom prošle godine povukle više poteza koje su koristile Kosovu, a ne Srbiji.

"To uključuje sankcije šefu obaveštajne službe (u Srbiji), pozivanje na odgovornost onih koji su učestvovali u napadu u Banjskoj, podršku demokratskom procesu na Kosovu uprkos bojkotu Srba", rekao je Eskobar.

'Rezolucija o Srebrenici ne bi trebalo da bude izazov', rekao Eskobar

Eskobar je odgovarajući na pitanje kako komentariše to što Crna Gora još uvek nije potvrdila da li će glasati za usvajanje rezolucije rekao da Rezolucija o Srebrenici "ne bi trebalo da bude predmet podela u Evropi".

"Genocid u Srebrenici je činjenica. U rezoluciji se ne spominje nijedna država, nijedna etnička pripadnost, ne spominje se čak ni Republika Srpska. Ona jednostavno podseća ljude da je to istorijska činjenica", rekao je on.

Eskobar ističe da u vreme "kada vidimo porast poricanja genocida u regionu i veličanje ratnih zločinaca", ko-sponzori Rezolucije veruju da je to važan trenutak "da se pojača sećanje na ovaj istorijski događaj i obezbede neki resursi za edukaciju" o ovom događaju.

"Tako da to zaista ne bi trebalo da bude izazov", zaključio je on.

Tekst rezolucije, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, biće u maju razmatran na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kraj mandata i odgovor na 'dezinformacije'

Eskobar, koji krajem ovog mjeseca završava svoj mandat, je tokom virtuelnog razgovora sa novinarima, rekao da mu je žao što tokom njegovog mandata sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nije implementiran.

Kazao je da su obije države odgovorne za neispunjavanje obveza koje proizlaze iz tog sporazuma.

"Zapravo, ovo je dvogodišnji posao, ali sam ranije zatražio da ostanem još godinu dana (na funkciji) jer sam tada zaista verovao da ćemo do kraja ove godine imati više napretka kada je reč o Ohridskom sporazumu", rekao je Eskobar i dodao da se i dalje nada da se napredak može postići "kroz punu implementaciju ovog istorijskog sporazuma o normalizaciji".

On je na kraju brifinga demantovao navode koji su se pojavili u pojedinim tabloidima da je otpušten sa funkcije specijalnog izaslanika zbog sumnjivih veza sa Vladom Srbije.

"Želim direktno da kažem da je sve u tom izveštaju laž i da se ta laž može proveriti. Pre svega, nisam otpušten. I svi u Stejt Dipartmentu su to potvrdili. Drugo, moja žena ne prima nikakav novac od bilo koje strane vlade", rekao je Eskobar.

Eskobar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju došao u septembru 2021. godine.

XS
SM
MD
LG