Dostupni linkovi

Escobar: Nadam se napretku dijaloga Kosova i Srbije


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za južnu i centralnu Evropu Gabrjel Escobar najavio je da će uskoro sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom posetiti Zapadni Balkan kako bi ohrabrili dijalog Kosova i Srbije.

"To je dijalog koji vodi Evropska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati", rekao je za albanski servis Glasa Amerike Escobar, koji je i specijalni izaslanik Sjedninjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

On je dodao da je u tom smislu važna i uloga Albanije, navodeći da Tirana razgovara sa obe strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

"Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u celom regionu i ne samo u vezi sa političkim – već i ekonomskim pitanjima. Vidimo brojne mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima", rekao je Escobar.

On je pozvao lidere Zapadnog Balkana da se posvete pomirenju i ekonomskoj integraciji.

"Mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu. Želimo da budemo deo ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav", naveo je Escobar.

On je, međutim, ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan ne može da funkcioniše bez svih zemalja.

"Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Dakle, radi se o dva uslova - otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu", rekao je Escobar.

Inicijativa Otvoreni (Open) Balkan, koja se ranije zvala "Mali Šengen", uključuje Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje.

Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu deo Otvorenog Balkana.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da "Otvoreni Balkan" nije izgrađen na principima regionalne saradnje i da u ovoj inicijativi šest zemalja Zapadnog Balkana nema ravnopravan tretman.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da inicijativa "Otvoreni Balkan" više liči na "Otvoreni Balkan za uticaje sa istoka", nego kao inicijativa za zajedničko regionalno tržište.

U međuvremenu, politički predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine drže se stava da ne postaju deo inicijativa koje se mogu posmatrati kao alternativa njihovom putu ka integraciji u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG