Dostupni linkovi

Selaković preneo Eskobaru da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Kosovom


Susret američkog izaslanika Gabrijela Eskobara i ministra Nikole Selakovića 3. februara u Beogradu
Susret američkog izaslanika Gabrijela Eskobara i ministra Nikole Selakovića 3. februara u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da Srbija ostaje u potpunosti posvećena dijalogu Beograda i Prištine kao jedinom putu rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.

Selaković je to izjavio na sastanku sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, 4. februara u Beogradu.

On je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), u razgovoru sa Eskobarom istakao da su mir, stabilnost i bezbednost u regionu vrhunski interes Srbije.

Selaković je, kako se navodi, zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i dodao da reforme ostaju prioritet Beograda.

On je poručio da je Srbija strateški opredeljena da intenzivira politički dijalog na najvišem nivou i unapredi ukupnu saradnju sa SAD.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar i predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se 3. februara sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Pre toga su bili u trodnevnoj poseti Kosovu, gde su sa predstavnicima kosovske vlasti u Prištini razgovarali o nastavku dijaloga u Briselu, normalizaciji odnosa dve strane i realizaciji postignutih sporazuma, uključujući i sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Sastanak i sa predstavnikom Nemačke

Selaković se 4. februara u Beogradu sastao i sa Adisom Ahmetovićem, poslanikom Socijaldemokratske partije Nemačke i izvestiocem za zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga, kom je, kako je preneo MSP, saopštio ocenu Srbije da Priština opstruira dijalog i izbegava da sprovede obaveze.

Navodi se i da je Selaković Ahmetoviću izrazio očekivanje da će uticajni akteri u međunarodnoj zajednici uložiti napore da se 3. aprila omogući održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora i na Kosovu.

“Nastavićemo da budemo promoter mira i stabilnosti u regionu, koji je u fokusu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije”, poručio je Selaković.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Selaković u razgovoru sa Ahmetovićem napomenuo da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i da očekuje da će se taj trend nastaviti.

XS
SM
MD
LG