Dostupni linkovi

Escobar: Čekamo odgovor Prištine na preporuku o odlaganju preregistracije vozila


Gabriel Escobar u Prištini, Kosovo, 19. oktobar 2022.
Gabriel Escobar u Prištini, Kosovo, 19. oktobar 2022.

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Gabrijel Eskobar) izjavio je da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država (SAD), Evropske unije (EU) i država Kvinte da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za deset meseci, piše Glas Amerike.

"Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka), EU, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka", rekao je Escobar.

'Parkiraćemo u dvorištu': Ističe rok za preregistraciju na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Istakao je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije - ukazavši na mogućnost da bi javnost sa njom mogla biti upoznata.

"To je inicijativa za koju se zalaže EU. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope. Dakle, kada je reč o detaljima - o njima se razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija. Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo", rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, čiji je delokrug rada usredređen na evropska pitanja.

Escobar je naveo da je stav SAD da Kosovo mora postati deo EU i mora biti integrisano u evroatlantske strukture.

"Da bi se to dogodilo očekujemo da pet država (Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka) priznaju nezavisnost Kosova. Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi EU. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje – i razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis. Na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključne", rekao je Escobar.

Upitan hoće li angažman američke vlade biti pojačan i kakvu će ulogu imati, Escobar je odgovorio da je "izgrađeno puno partnerstvo sa kolegom – predstavnikom EU" i dodao da su SAD potpuno angažovane i kroz zemlje Kvinte.

"Verujemo da, s obzirom na to da se stvari odvijaju na evropskom tlu i da obe strane imaju aspiracije prema evropskim integracijama – da bi proces trebalo da predvodi EU. Naša podrška je potpuna – u političkom i finansijskom smislu, kroz izgradnju kapaciteta i druge mehanizme kojima je potrebno osigurati da krajnji rezultat, čak i ukoliko u međuvremenu bude ostvaren neki međurezultat, stvori dugoročnu stabilnost za region", rekao je Escobar Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG