Dostupni linkovi

ESA planira napraviti ljudske kolonije na Mjesecu


Tamna strana Mjeseca mogla bi jednog dana biti dom ljudskim kolonijama ukoliko Evropska svemirska agencija (ESA) uspije realizirati svoje planove. EPA-ini stručnjaci smatraju kako je osvajanje ovog prirodnog Zemljinog satelita ključno za istraživanje svemira.

U videu nazvanom "Destinacija: Mjesec" EPA otkriva planove za pravljenje doma na neprijateljskom terenu koji pokriva drugu stranu Mjesečeve površine.

"U budućnosti, Mjesec može postati mjesto gdje će sve nacije svijeta biti zajedno i razumjeti zajedničko porijeklo, izgraditi zajedničku budućnost i podijeliti zajedničko putovanje", govori se u snimku.

Do sada je raspravljano o pozitivnim stranama bliže strane Mjeseca, no o tamnoj strani malo se razgovaralo. Ona sadrži krater za koji se vjeruje da je stvoren prije četiri milijarde godina.

Njegov prečnik iznosi 2.500 kilometara. Dok su dijelovi kratera potpuno u mraku, njegovi rubovi su izloženi stalnoj Sunčevoj svjetlosti. Upravo se oni smatraju idealnim mjestom za život ljudske vrste.

ESA sada planira poslati robote i ljude na taj dio kako bi sve istražili. Ranije je istražen hemijski sastav tla i otkriveni su tragovi zaleđene vode.

Nadaju se da će naći izvore vode, što bi značilo da će život na ovom satelitu biti moguć, a buduće kolonije bi mogle koristiti atome hidrogena i oksigena kako bi napravili ulje za rakete.

Tada bi tamna strana Mjeseca mogla postati i mjesto odakle će se dalje istraživati svemir i obavljati putovanja.

XS
SM
MD
LG