Dostupni linkovi

Erdogan: Reakcija NATO-a i Zapada na ruski napad nije odlučna


Ukrajinski i turski predsednici, Volodomir Zelenski i Redžep Tajip Erdoan, Kijev, 3. februar 2022.
Ukrajinski i turski predsednici, Volodomir Zelenski i Redžep Tajip Erdoan, Kijev, 3. februar 2022.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je u petak da reakcija NATO-a i zapadnih zemalja na napad Rusije na Ukrajinu nije odlučna, dodajući da se nada da će samit NATO-a u petak dovesti do odlučnijeg stava Alijanse.

Članica NATO-a Turska graniči se sa Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze sa obema. Pozvala je Rusiju da prekine napad i izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„To ne bi trebalo da se pretvori u običan izliv osuda. NATO je trebalo da preduzme odlučniji korak“, rekao je Erdogan posle molitve petkom u Istanbulu.

„EU i svi zapadni mentaliteti nisu pokazali ozbiljno opredeljen stav, svi oni stalno savetuju Ukrajinu“, rekao je on novinarima. „Savetom se nigde ne može stići. Kada pogledate preduzete korake, njih nema.

Uprkos talasu sankcija sa Zapada Rusiji, Turska je saopštila da se protivi takvim potezima. Erdogan je takođe je izbegavao da koristi reči kao što su „osuditi“ u svojoj reakciji ili „invaziju“ da opiše šta se dešava, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Evropu da deluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo dok moskovske snage napreduju prema Kijevu.

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zatvori moreuz Bosfor i Dardanele, koji povezuju Sredozemno i Crno more, Rusiji prema paktu iz 1936. godine. Međutim, Ankara je u petak saopštila da ne može da spreči ruske brodove da uđu u Crno more jer prema međunarodnom sporazumu ima pravo da vrati brodove u svoje baze.

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasil Bodnar rekao je u petak da su turske i ukrajinske vlasti u kontaktu kako bi dogovorile isporuku hitne medicinske opreme i humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući hranu, lekove i šatore.

Bodnar je rekao da je lista ukrajinskih potreba predstavljena i turskom ministarstvu spoljnih poslova i Upravi za katastrofe i vanredne situacije (AFAD). „Pošto spiskovi stižu iz Ukrajine, nastavićemo da ih prenosimo turskim vlastima“, rekao je on novinarima u Ankari.

U telefonskom razgovoru u petak, turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je svom ukrajinskom kolegi Aleksiju Reznikovu da je Ankara spremna da pruži humanitarnu pomoć, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je takođe rekao da je sa turskim kolegom u petak razgovarao o „praktičnim koracima za jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine“.

Uspostavljajući blisku saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane i energetike, Turska je takođe prodala bespilotne letelice Ukrajini i potpisala ugovor o zajedničkoj proizvodnji. Ankara se takođe protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i njenoj aneksiji Krima 2014. godine.

Erdogan, koji je ranije ponudio da posreduje u krizi, rekao je u četvrtak da je „iskreno ožalošćen” invazijom Moskve, za koju je rekao da je „težak udarac” regionalnom miru.

XS
SM
MD
LG