Dostupni linkovi

Erdogan poručio Putinu da sukob nikome neće koristiti


Ruski predsjednik Vladimir Putin i i njegov turski kolega Tayyip Erdogan u Sočiju, 17. deptembar 2018.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i i njegov turski kolega Tayyip Erdogan u Sočiju, 17. deptembar 2018.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je ruskom lideru Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje korake protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopćeno je iz Erdoganovog kabineta u srijedu, 23. februara.

U telefonskom razgovoru dvojice dužnosnika, Erdogan je Putinu kazao da vojni sukob nikome neće koristiti i ponovo je ponudio pomoć u postizanju rješenja, kaže se u saopćenju.

"Predsjednik Erdogan, koji je ponovo pozvao na dijalog, rekao je da je važno staviti diplomaciju u prvi plan, te da je Turska nastavila svoj konstruktivan stav i u NATO-u", saopćeno je.

Govoreći tokom posjete Kijevu 3. februara, Erdogan je rekao da je Turska spremna "preuzeti svoj dio kako bi se okončala kriza između Ukrajine i Rusije, dvije prijateljske nacije koje su joj susjedi na Crnom moru".

Erdogan koji ima bliske veze sa ruskim predsjednikom rekao je tada da bi "rado bio domaćin samita na liderskoj razini ili razgovorima na tehničkom nivou".

Putin je 21. februara priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Obje regije graniče sa Rusijom i od 2014. godine su pod kontrolom boraca koje podržava Rusija. Ovo rusko priznanje izazvalo je oštre reakcije i sankcije zapadnih zemalja.

Na istoku Ukrajine je, tokom osmogodišnjem sukobu između pobunjenika koje podržava Rusija i ukrajinskih snaga, poginulo gotovo 14.000 ljudi.

Kako prenosi AP, nasilje u tom području intenzivirano je u proteklim danima.

Ukrajinska vojska saopćila je da je jedan vojnik poginuo, a šest je ozlijeđeno nakon granatiranja od pobunjenika.

Separatistički zvaničnici izvijestili su, također, o nekoliko eksplozija na njihovom teritoriju tokom protekle noći i pogibiji tri civila, piše AP.

XS
SM
MD
LG