Dostupni linkovi

Erdogan u Sarajevu: Pozivi na jedinstvo, saradnja sa Srbijom i gulenisti


Erdoganove sarajevske poruke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavili su u nedjelju u Sarajevu povećanje robne razmjene BiH i Turske na milijardu dolara i tender za gradnju brze ceste Beograd-Sarajevo na ljeto, dok je Erdogan zatražio da bh. vlasti okončaju djelovanje u BiH pokreta Hizmet bivšeg turskog imama Fetullaha Gulena.

Nakon susreta sa Izetbegovićem i sastanka delegacija dvije države u okviru jednodnevne posjete BiH, Erdogan je poručio da će Turska nastaviti "svaku vrstu podrške za očuvanje stabilnosti mira i prosperiteta BiH", te kao posebno važno naglasio "očuvanje cjelovitosti BiH, koja se sastoji od dva entiteta i jednog distrikta".

"Imamo 24. jula izbore u Turskoj, u oktobru će biti izbori u BiH i nadam se da će ovi izbori biti prilika za jačanje naših odnosa", naveo je Erdogan, te rekao kako je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH unutrašnje pitanje za koje vjeruje da će biti "riješeno u skladu sa razumom, dijalogom i međusobnim razumijevanjem".

"Želimo našu saradnju povećati na milijardu dolara. Zato je važno što prije potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini", kazao je turski predsjednik i pozvao turske kompanije da realizuju velike investicije, kako u BiH tako i na cijelom Balkanu.

Najavio je nastavak djelovanja u okviru takozvanog trojnog mehanizma na relaciji Turska-BiH-Srbija, a "jedan od načina za unapređenje te saradnje", naveo je Erdogan, je "spajanje Srbije i BiH preko Višegrada".

U tom projektu, kazao je Erdogan, 15-20 posto će biti investicija, a ostalo vjerovatno kredit Exim banke jer bez kredita, dodao je, projekat neće moći biti realizovan.

"Vjerujem da će turske kompanije više graditi u projektima infrastrukture u BiH i vjerujem da će projekat puta Beograd - Sarajevo biri primjer uspješnog transportnog projekta", naveo je turski predsjednik.

On je pozvao vlasti u BiH da nastave sa mjerama da se okonča djelovanje u BiH pokreta Hizmet, bivšeg imama u egzilu u SAD Fetullaha Gulena, te rekao da će Turska nastaviti raditi sa BiH na realizaciji tih mjera.

Erdogan: Podrška miru i cjelovitosti BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kao najvažniji dio razgovora naveo gradnju autoputa Sarajevo-Beograd, te kazao kako je fizibiliti studija utvrdila da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda, te će se "vjerovatno odlučiti da se ide na varijantu brze ceste".

"Ovog ljeta biće tender koji će odrediti potencijalne graditelje ovog puta. Danas je potpisano pismo namjera sa osnovnim elementima", rekao je Izetbegović i dodao kako se nada da će na ljeto biti i novi razgovori zvaničnika u okviru nastavka saradnje na relaciji BiH-Turska-Srbija.

Izetbegović je naglasio da BiH sa Turskom ima najviše sporazuma kada su u pitanju sve države svijeta, te da je prošle godine robna razmjena dostigla 800 miliona američkih dolara, što je duplo više nego prije četiri godine. Najavio je da će, prema sporazumu potpisanom tokom ove posjete turske delegacije Sarajevu, u Tursku godišnje u narednih pet godina ići 8.000 tona mesa prema preferencijalnim, nešto višim cijenama nego što su tržišne, a da će biti isporučivane i desetine hiljada tona brašna i šećera.

Prije susreta Izetbegovića i Erdogana sastale su se i delegacije dvije države, a u turskoj su bili zamjenik premijera Turske Hakan Cavusoglu, te ministri vanjskih poslova, ekonomije, sporta i omladine, kulture i turizma, te saobraćaja, pomorstva i komunikacija, kao i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske.

U posjetu BiH sa turskim predsjednikom doputovala je i njegova supruga Emine Erdogan, koja je sa suprugom Bakira Izetbegovića, Sebijom, otvorila obnovljenu Kliniku za hematologiju Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu, za šta je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) osigurala oko 3,3 miliona konvertibilnih maraka.

Kongres u Sarajevu okupio brojne Turke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Nešto kasnije, hiljade Turaka koji su stigli iz cijele Evrope na šesti kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Sarajevo Erdogana su dočekali ovacijama.

"Mi smo ovdje jer smo veliki ljubitelji Erdogana. Vozili smo 750 kilometra iz Austrije, ustali smo rano jutros kako bismo došli i dali podršku Erdoganu", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Under, koji je došao u Sarajevo kao, kako kaže, turski patriota.

Na pitanje šta misli o tome što je u Austriji zabranjen miting, ovaj Turčin iz Austrije kaže:

"Ako drugi turski političari mogu da se sastaju u Austriji sa turskom dijasporom, zašto to ne smije Erdogan?".

Dvadesetjednogodišnja Merden iz Njemačke došla je u Sarajevo jer, kako kaže za RSE, voli Erdogana i njegovu politiku.

"On je odličan čovjek za Tursku i njegova politka je dobra", smatra.

Zastave Turske i BiH, te Erdoganove slike na majicama i drugim predmetima dominirali su dvoranom
Zastave Turske i BiH, te Erdoganove slike na majicama i drugim predmetima dominirali su dvoranom

"U vrijeme kada slavne zemlje Evrope - koje za sebe tvrde da su kolijevke demokratije padaju na ispitu - BiH je, omogućivši nam da se ovdje okupimo, pokazala da je istinska, a ne nazovi demokratska zemlja", poručio je pristalicama Erdogan u olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" Zetra.

"Bosanskohercegovački narod je ovim korakom pokazao da naše višestoljetno prijateljstvo i zajedništvo i dalje traje i da će dalje trajati", naveo je Erdogan kojem su u evropskim državama zabranili da održi predizborne skupove.

Predsjednik Turske rekao je da koliko god se neki trudili odvojiti Turke - u tome neće uspjeti, te poručio Turcima da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

On je ustvrdio da evropske zemlje pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj, te da se takve stvari moraju osujetiti, pozvao dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojim žive i obećao da će građani imati pravo demokratskog glasa 24. juna na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

"Obraćam se svoj braći u Evropi, pravo je vrijeme za jedinstvo", rekao je Erdogan, te podsjetio da su se Turci u bici na Dardanelima zajedno borili s Bošnjacima i da se mora ponovo postići takvo jednistvo.

"Glas koji se diže iz Sarajeva je nagovještaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znaš naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", poručio je Erdogan sa skupa koji su osiguravale jake policijske snage, uključujući i specijalne jedinice.

Erdoganu se na bini pridružio i bračni par Izetbegović, a Bakir Izetbegović skup je na početku pozdravio, poručivši: "Dragi prijatelji iz BiH i Turske Es-selamu 'alejkum i dobro došli".

"Drago mi je danas vidjeti izmješane zastave Turske i BiH. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli zajedno i dobro smo se i borili zajedno. Zadnji put na Čanakalama (Galipoljska bitka) Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. A i kad nas je istorija razdvojila sudbina nam je opet bila slična", rekao je Bakir Izetbegović na skupu, a njegove riječi okupljeni su pozdravili burnim odobravanjem.

"Vi sad imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao. Ime mu je Recep Tayyip Erdogan", poručio je Izetbegović.

Izetbegović je prisustvovao i dodjeli počasnog doktorata Erdoganu
Izetbegović je prisustvovao i dodjeli počasnog doktorata Erdoganu

​Erdoganu je tokom posjete Sarajevu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) dodijeljen počasni doktorat, zbog, kako je rekao rektor Ahmet Yildirim, doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i zbog uloge u međunarodnoj politici.

Erdogan je na dodjeli doktorata rekao da dok Turska od BiH traži da se zatvore obrazovne ustanove pokreta Hizmet ovdje kako prije svega ne bi nanijele štetu BiH, njegova zemlja istovremeno nudi alternativu.

"Tokom pokušaja puča 15. jula 2016. godine otkriveno je prljavo lice FETO-a, te je potvrđeno da smo bili u pravu. Usljed pokušaja puča, mnoge zemlje su šutjele, no mi nikada nećemo zaboraviti odlučnu i iskrenu solidarnost koju je tada pokazao predsjedavajući Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović", rekao je Erdogan.

Sarajevo podijeljeno oko Erdogana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Posjeta predsjednika Turske u Bosni i Hercegovini je izazvala različite reakcije. Uoči posjete Izetbegović je poručio da je sve dok Turska igra pozitivnu ulogu na Balkanu predsjednik Erdogan je dobrodošao.

"Bilo je različitih tumačenja, neka su bila maliciozna. Svaka zemlja koja je prisutna u Bosni i Hercegovini želi imati neki uticaj, manji ili veći. Dobronamjeran ili drugačiji. Kada je u pitanju Turska, to je jedan rastući uticaj koji je dobronamjeran", rekao je Izetbegović.

Iz Republike Srpske reakcije su bile različite. Premijerka Cvijanović smatra da nema mjesta uplitanju u unutrašnje stvari i širenju zapaljivih poruka.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je, međutim, da od posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu ne treba "praviti pretjerano veliku dimenziju".

"Ta posjeta, kako sam vidio, ima i zvaničan radni karakter", naveo je Borenović.

Turski predsjednik završio je posjetu BiH u nedjelju u večernjim satima, a izostala je najavljena šetnja Bačaršijom i prisustvo večernjoj molitvi u džamiji.

Pred Erdoganovu posjetu turska novinska agencija objavila je vijest da su obavještajne agencije zaprimile dojavu da bi na predsjednika Republike Turske mogao biti izvršen atentat. Turskim obavještajnim agencijama dojavljeno je, prema nepotvrđenim navodima, da osobe turskog porijekla, tokom Erdoganove posjete Balkanu u narednom periodu, pripremaju atentat na turskog predsjednika.

Na osnovu dojava iz različitih izvora, sigurnosne snage pokrenule su istragu. Dojava je navodno došla od grupe turskih državljana koji žive u glavnom gradu Makedonije, Skoplju.

Zamjenik premijera Turske i glasnogovornik Vlade te zemlje Bekir Bozdag je, nakon što se pojavila informacija o mogućem atentatu, izjavio kako Erdogan nije neko ko se plaši prijetnji smrću.

Kazao je da znaju da postoje krugovi koji žele uništiti turskog predsjednika Erdogana. Bozdag je podsjetio da je predsjednik Turske do danas prevazišao mnoge prijetnje i prepreke i pokvario mnoge zamke i igre.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG