Dostupni linkovi

Burić: Erdoganovi bosanski vilajeti


Sarajevo tokom Erdoganove posjete 2015.
Sarajevo tokom Erdoganove posjete 2015.

Ahmed Burić, književnik i novinar iz Sarajeva, za 'Zašto?' objašnjava razloge i ciljeve ovosedmične posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu -- tokom koje će prisustvovati skupu turske organizacije koji je sam najavio kao predizborni -- te zbog čega je ona važna bošnjačkom političkom vođstvu.

  • Adresa

Nikada nije jednostrano, i nesreća nikad ne dolazi sama, reklo bi se: Erdogan u Sarajevu želi potvrditi svoju, tako da kažem, usputnu tačku na putu do Evropske unije.

Saraj Bosna, kako Turci zovu Sarajevo, važna je tačka njegove evropske turneje, koja se komotno mogla zvati i Da te nije, Alija.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, specijalni gost ovog eventa, za kojeg ne znamo ni kome je prijavljen ni kako se dolazi na njega, ako ste, ne daj bože, novinar, već dugo nema prijateljsku adresu kojoj bi se mogao obratiti za pomoć: Sjedinjene Države su zabavljene svojim ludilom, a snaga Evropske unije u BiH se može ogledati u tome da predstavnici EU ne mogu ni primirisati, recimo, promjenama izbornog zakona.

  • Sultanija

I dok je Erdoganova pozicija manje vise obezbijeđena, Izetbegovićeva se ozbiljno ljulja.

Nije tajna da se dio članstva SDA protivi kandidiranju Sebije Izetbegović za člana Predsjedništva BiH, jer je skoro sigurno da ona u toj trci ne može pobijediti.

Nemogućnost kontrole teritorije na kojoj nominalno ima vlast, Izetbegović bi dakle delegirao na prijatelja koji želi vladati poput sultana, i to u svojoj zemlji u dobroj mjeri i čini, i supruge, koja se mimo zakona i principa postavlja kao nova Sultanija.

Paradoksalno, Bakir Izetbegović kojem vlast ističe, može ostati na njoj samo uz pomoć njih dvoje.

  • Oligarhija

U budućnosti, dosta će toga ovisiti o ponašanju komšija, jer vijest da je Izetbegovićev hrvatski kolega iz Predsjedništva BiH Dragan Čović postao počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta, nikako ne ulijeva nadu da će Zagreb postupati imalo ozbiljnije od puta koji su zacrtali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i HDZ.

Što se Beograda tiče, on jednim uhom mora slušati Moskvu, a sve dok cvate prijateljstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina i Erdogana, valja računati sa svim paradoksima, pa i onim da tragikomičnu oligarhiju oko Bakira, podrži i Beograd, odnosno Putin.

  • Teret

Taj predizborni skup Erdogan ne pravi zbog toga što je Turcima iz Njemačke lakše doći do Saraja, nego do Stambola.

On tamo ionako ima oko 70 posto glasova.

On to radi da utvrdi spisak vazala i čauša, odnosno vilajeta koji mu pripadaju.

To bi mogao biti i konačni kraj emancipacije bosanskohercegovačkih muslimana, koji s relativnim mirom posmatraju kako se raspada društvo u kojem su njihovi prvaci trebali biti glavni kohezivni faktor.

A postali su neželjen teret. Kako svom narodu, tako i eventualnim međunarodnim partnerima.

XS
SM
MD
LG