Dostupni linkovi

Ukrajinska elektrana djelomično bila isključena usred borbi


Zaporižje, najveću europsku nuklearnu elektranu, drže ruske snage od početka ožujka, 22. kolovoza 2022.

Šef UN-ove jedinice za nuklearni nadzor rekao je 3. rujna da je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje, koja je pod ruskom kontrolom, bila isključena sa svog posljednjeg vanjskog dalekovoda, ali je i tada mogla davati struju kroz rezervni vod usred neprekidnog granatiranja na tom području.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je da je stručnjacima Agencije, koji su 1. rujna stigli u Zaporižje, ukrajinsko osoblje reklo da je četvrta i posljednja operativna linija u kvaru. Preostala tri izgubljena su ranije u ratu.

Međutim, stručnjaci IAEA-e su saznali da rezervni vod, koji povezuje postrojenje s obližnjom termoelektranom, isporučuje električnu energiju koju elektrana proizvodi u vanjsku mrežu, navodi se u priopćenju. Ista rezervna linija također može osigurati pomoćno napajanje postrojenju ako je potrebno, dodaje se.

"Već imamo bolje razumijevanje o funkcionalnosti rezervnog dalekovoda u povezivanju objekta s mrežom", rekao je Grossi. "Ovo je ključna informacija u procjeni cjelokupne tamošnje situacije."

Uprava elektrane obavijestila je IAEA-u da je jedan reaktor isključen 3. rujna poslijepodne zbog ograničenja mreže. Drugi reaktor još uvijek radi i proizvodi električnu energiju za hlađenje i za druge bitne sigurnosne funkcije na toj lokaciji, kao i za kućanstva, tvornice i druge povezane na mrežu, navodi se u priopćenju.

Zaporižje, najveću europsku nuklearnu elektranu, drže ruske snage od početka ožujka, ali njeno ukrajinsko osoblje njome upravlja.

Gradska uprava u Enerhodaru, u kojem se nalazi Zaporižje, a koja je pod kontrolom Moskve, okrivila je da je u navodnom ukrajinskom napadu ujutro 3. rujna uništen ključni dalekovod.

Razgovor Erdogana i Putina

Turska može posredovati u sukobu oko Zaporižja, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 3. rujna.

"Predsjednik Erdogan je izjavio da Turska može igrati ulogu posrednika u nuklearnoj elektrani Zaporižje, kao što je to učinila u dogovoru o žitu", priopćilo je tursko predsjedništvo, prenosi AFP.

Postrojenje u Zaporižju okupirale su ruske snage, ali ga vode ukrajinski inženjeri od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. I Ukrajina i Rusija kažu da se plaše od nuklearne katastrofe zbog granatiranja za koje se međusobno optužuju.

Teške borbe i dalje traju u južnom dijelu Ukrajine, uključujući granatiranje u okrugu Enerhodar, u blizini fabrike, navelo je britansko Ministarstvo obrane 2. rujna.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG