Dostupni linkovi

Erdogan u prvoj poseti Saudijskoj Arabiji nakon ubistva Kašogija 2018.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je u četvrtak u Saudijsku Arabiju u prvu posetu na visokom nivou u poslednjih nekoliko godina za koju se nada da će najaviti novu eru odnosa posle intenzivnih napora da se poprave zategnute veze između dve zemlje.

Erdogan se sastao sa kraljem Salmanom na zvaničnoj ceremoniji u palati Al Salam u gradu Džedi na Crvenom moru, navodi se u saopštenju turskog predsedništva.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de fakto vladar kraljevine, prisustvovao je ceremoniji pre nego što se sastao sa Erdoganom, saopštila je kancelarija turskog predsednika za komunikaciju na Tviteru.

Erdoganova poseta, za koju je njegova kancelarija saopštila da je usledila na poziv saudijskog kralja, označava kulminaciju višemesečnih nastojanja da se poprave veze što je uključivalo odustajanje od suđenja za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu 2018.

Analitičari i zvaničnici kažu da bi saudijski novac mogao da pomogne Turskoj da ublaži svoje ekonomske probleme, uključujući rastuću inflaciju, uoči teških izbora za Erdogana sledeće godine.

Bilateralni odnosi su bili jako zategnuti nakon što je Kašogija ubio i raskomadao saudijski specijalni odred u konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018. Erdogan je tada optužio "najviše nivoe" saudijske vlade da su naredilo ovo ubistvo, ali je Ankara od tada znatno ublažila ton.

U političkom zaokretu, Turska je ovog meseca obustavila suđenje Saudijcima osumnjičenim za ubistvo prosledivši ga Saudijskoj Arabiji, što su osudile grupe za ljudska prava.

Obraćajući se novinarima pre polaska u Džedu, Erdogan je rekao da je poseta u četvrtak bila "manifestacija naše zajedničke volje" za poboljšanjem veza i jačanjem političkih, vojnih i kulturnih odnosa.

On je dodao da bi bilo obostrano korisno da se pojača saradnja u oblastima kao što su zdravstvo, energetika, bezbednost hrane, odbrambena industrija i finansije.

"Uz zajedničke napore, verujem da ćemo naše veze osnažiti u odnosu na njihov nivo u prošlosti", rekao je turski predsednik.

U pomirljivim napomenama koje su u oštroj suprotnosti sa ratom rečima nakon ubistva Kašogija, Erdogan je naveo kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana kao prikladno vreme za posetu, rekavši da je to mesec jačanja bratske veze“.

Ankara se nada da će poseta u potpunosti okončati nezvanični saudijski bojkot turskog uvoza, nametnut 2020. usred sukoba zbog slučaja Kašogi. Zbog ovog bojkota turski uvoz u kraljevinu je smanjen za 98 odsto.

Visoki turski zvaničnik rekao je da je vladala "veoma pozitivna" atmosfera uoči putovanja, dodajući da je "pripremljen teren kako bismo ponovo mogli da delujemo jedinstveno po pitanju trgovine, investicija i regionalnih pitanja".

Poseta dolazi u trenutku kada se Turska bori sa ekonomskim posledicama rata između njenih crnomorskih suseda Ukrajine i Rusije.

Turska ekonomija godinama je u teškom stanju, a kriza lire je izbila krajem 2021. zbog neortodoksne monetarne politike koju je podržao Erdogan i koja je dovela do porasta inflacije iznad 60 odsto.

Turska želi da se Saudijska Arabija pridruži postojećoj mreži za razmenu valuta koja trenutno vredi 28 milijardi dolara i koja već uključuje Kinu, Južnu Koreju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Takođe teži da privuče investicije i ugovore slične onima koji su potpisani sa Abu Dabijem, kažu zvaničnici.

Erdoganovo putovanje deo je šire ofanzive za popravljanje zategnutih veza koje Turska im širom regiona, uključujući Egipat, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.

Diplomate i analitičari kažu da su ove akcije potrebne da bi se ublažili ekonomski i politički pritisci nakon što je turska politika u Siriji, Libiji i drugde poslednjih godina dovela do sve veće njene izolacije.

"Erdogan je pragmatičan, a njegov dobar rejting u anketama možda neće izdržati godinu dana ako ne može da podstakne otvaranje radnih mesta", rekao je zapadni diplomata.

"Dakle, on delimično traži aranžmane i fondove u Saudijskoj Arabiji, a linija razmene od možda 10-20 milijardi dolara bila bi vredna truda," dodaje ovaj diplomata.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG