Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi Pazar, Erdoganov zavičaj


Novi Pazar dočekuje Erdogana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Novi Pazar dočekuje Erdogana

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u Novom Pazaru, zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Turske je iz Beograda došao helikopterom, a na dočeku se okupilo više hiljada ljudi.

Erdogan je dočekan uzvicima “Sultan Erdogan” i “Alahu ekber (Bog je veliki)”, a skup su obezbeđivale jake policijske snage, turski specijalci sa oružjem u rukama, a grad je sve vreme nadletao helikopter.

"Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan ali imam dovoljno hrabrosti da vam kažem da sam radio i radim najbolje što mogu i u interesu svih građana bilo koje vere i nacije", rekao je Vučić pred okupljenima.

Poručio je da će se narednih meseci krenuti u izradu projekta za put Požega-Boljare koji će sa Beogradom, Sarajevom i Podgoricom povezati taj deo Srbije.

Erdogan u Novom Pazaru: 'Moj zavičaj, moj najmiliji grad'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Okupljenima se obratio i Redžep Tajip Erdogan, porukom da će Turska pružiti podršku svim aktivnostima za ekonomski i socijalni razvoj Sandžaka.

Erdogan je rekao da je Sandžak jedan od najbitnijih mostova koji povezuju Srbiju i Tursku i da se ta jaka veza najbolje odrazila i na razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje, te da će se u narednom periodu potruditi da se te veze i dalje razvijaju.

"Ova zajednica i jedinstvo najbolje pokazuje koliko kao narod imamo potrebu za mirom i blagostanjem. Nadam se da nas nacije ne smeju odvajati, već da nas Srbija treba spajati", rekao je turski predsednik.

Zahvalio je i na podršci koju su Srbija i Aleksandar Vučić dali tokom pokušaja državnog udara u Turskoj i između ostalog recitovao reči pesme "Kad pogledam sa bedema".

"Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najlepša je Altun-alem džamija".

Kako je rekao, dočekan je sa prisnošću i toplinom i da su se u celoj Srbiji osećao kao kod kuće.

Predsednici Srbije i Turske prethodno su se sastali sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Potpisana su četiri sporazuma o izgradnji obdaništa, mosta u centru grada, rekonstrukciji hamama u Staroj čaršiji u Novom Pazaru, kao i rekonstrukciji hamama u Jošaničkoj banji.

Turska je u Novi Pazar prethodnih godina izgradila dve osnovne škole, a rekostruisala je porodilište i zgradu suda.

U najvećem gradu sandžačke regije, u kojoj je i najveće prisustvo bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, još pre dva dana istaknute su pozdravni plakati i bilbordi za turskog predsednika.

Primećene su i fotografije protiv Erdoganovog glavnog oponenta Fethulaha Gulena, koji je u emigraciji u Sjedinjenim Državama.

Erdogan je prvi predsednik Turske koji je posetio Sandžak, u kome je boravio i u julu 2010. godine, ali tada u svojstvu premijera, kada je u Novom Pazaru otvorio Turski kulturni centar "Ataturk".

Dvodnevna poseta turskog predsednika Srbiji zvanično je počela u utorak u Beogradu, sastankom sa Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, održan je i sastanak državnih delegacija Srbije i Turske, koje su predvodili Vučić i Erdogan.

Poseta turskog predsednika, koji je u ponedeljak uveče stigao u Srbiju, najavljena je kao važan događaj za povećanje obima ekonomske saradnje dve zemlje.

U velikoj delegaciji, osim 185 privrednika je i osam turskih ministara.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom profesionalno se bavi od 2005. godine u RTV B92. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi 2010. gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Amela Bajrović

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila je na nekoliko lokalnih TV stanica, a od 2003. godine je urednica informativnog programa u novopazarskom radiju Sto plus, koji je u vlasništvu Novinske agencije Beta iz Beograda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG