Dostupni linkovi

Erdoan i Merkel pozvali na trajno primirje u Libiji


Angela Merkel i Redžep Tajip Erdoan
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdoan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayip Erdogan) i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas na učvršćenje krhkog primirja u Libiji.

"Potrebno je uložiti napore kako bi krhko primirje u Libiji postalo trajno", rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare u Istanbulu.

U Libiji vlada haos od smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011. godine jer se sukobljavaju medjunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju i snage komandata Kalife Haftara koji vlada na istoku.

Predsednik priznate libijske vlade Fajez el Saradž prošle nedelje je u Berlinu potpisao sporazum o prekidu vatre, dok je Haftar odbio da ga potpiše već se usmeno angažavao da će poštovati primirje.

"Sa naše tačke gledišta, on (Haftar) nije u potpunosti prihvatio prekid vatre... Ko zna šta će sutra uraditi", rekao je Erdogan, čija je zemlja uputila vojne savetnike u znak podrške Saradžu.

"Nećemo napustiti Saradža. Odlučni smo da mu pomognemo kako god budemo mogli", rekao je turski predsednik.

Erdogan i kancelarka Merkel su pored Libije razgovarali i o situaciji na severozapadu Sirije gde je u toku ofanziva snaga predsednika Bašara el Asada na uporišta pobunjenika u Idlibu.

XS
SM
MD
LG