Dostupni linkovi

Erdoan položio zakletvu za treći predsednički mandat


Turski predsednik Tajip Erdoan obraća se svojim pristalicama pored svoje supruge Ermine Erdoan, posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora u u Ankari, u Turskoj, 28. maja 2023.
Turski predsednik Tajip Erdoan obraća se svojim pristalicama pored svoje supruge Ermine Erdoan, posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora u u Ankari, u Turskoj, 28. maja 2023.

Redžep Tajip Erdoan položio je 3. juna zakletvu za treći predsednički mandat obećavši da će obavljati funkciju "nepristrasno" nakon pobede u drugom krugu izbora.

Nakon inauguracije u parlamentu uslediće ceremonija u njegovoj palati u glavnom gradu Ankari kojoj će prisustvovati desetine svetskih lidera.

Turski lider pobedio je u drugom krugu 28. maja protiv moćne opozicione koalicije, uprkos ekonomskoj krizi i besu zbog februarskog zemljotresa u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

Erdoan je osvojio 52,18 odsto glasova, dok je njegov rival Kemal Kiličdaroglu osvojio 47,82 odsto, pokazuju zvanični rezultati.

"Kao predsednik, zaklinjem se svojom čašću i integritetom, pred velikom turskom nacijom.. da radim svom snagom na zaštiti postojanja i nezavisnosti države... i da ću nepristrasno ispunjavati svoju dužnost", rekao je Erdoan u parlamentu.

Pristalice u parlamentu priredile su Erdoanu jednominutne ovacije nakon njegove zakletve, dok su neki opozicioni poslanici odbili da ustanu.

Erdoan je u svojoj zakletvi takođe obećao da neće odstupiti od vladavine prava i sekularnih principa republike koju je pre 100 godina osnovao Mustafa Kemal Ataturk.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, potpredsednik Irana Mohamed Mohber, premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin su među stranim gostima koji se očekuju na ceremoniji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan takođe će biti prisutan, saopštila je njegova kancelarija, što je najnoviji znak otopljenja između dve države.

Rešavanje ekonomskih problema u zemlji biće Erdoganov prvi prioritet, sa inflacijom od 43,7 odsto, koja je nastala delom zbog njegove neortodoksne politike smanjenja kamatnih stopa radi stimulisanja rasta.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG