Dostupni linkovi

Erdoan: Napredak u dijalogu jedini način za dugoročni mir


Kurti i Erdoan (foto arhiv)
Kurti i Erdoan (foto arhiv)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan je rekao da je napredak u dijalogu između Kosova i Srbije jedini put za dugoročni mir i stabilnost u regionu.

Predsedništvo Turske je na Tviteru objavilo da je razgovaralo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dešavanjima na severu Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Erdoan je naglasio da je Turska spremna da doprinese procesu dijaloga.

Turska se pridružila reakcijama zemalja Zapada koje su pozvale na povratak Briselskom dijalogu i smirivanje situacije u opštinama na severu Kosova, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kurti je za nasilje na severu okrivio, kako je rekao, "fašističke bande" koje predvodi Vlada Srbije.

Nasilje su osudili NATO i međunarodna zajednica, dok su Sjedinjene Države zatražile od Vlade u Prištini da preduzme korake za smanjenje tenzija na severu zemlje.

Protesti u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, opštinama naseljenim većinom Srbima, počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na severu zemlje održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru 2022. zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije sa srpskih tablica na kosovske.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje novoizabrane gradonačelnike.

XS
SM
MD
LG