Dostupni linkovi

Erdogan tvrdi da invazija Rusije na Ukrajinu nije realna


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan u Sošiju 2018. godine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da izgledi za rusku invaziju na Ukrajinu nisu realni i da o krizi treba razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako javlja agencija Rojters, Zapad je izrazio bojazan od moguće invazije na Ukrajinu desetina hiljada ruskih vojnika okupljenih u blizini njene granice. Rusija je negirala takve planove.

"Ne gledam na invaziju Rusije na Ukrajinu kao na realan pristup jer Ukrajina nije obična zemlja. Ukrajina je jaka zemlja", rekao je Erdoan novinarima tokom posete Albaniji u ponedjeljak, prenosi Rojters.

"Da bi Rusija preduzela taj korak, morala bi revidirati situaciju u celom svijetu i svoju vlastitu", rekao je predsednik Turske dodajući da region više ne može prihvatiti rat i da takav potez "neće biti ispravan".

„Naravno, moramo da stavimo ta pitanja na sto sa gospodinom Putinom i da o njima razgovaramo", prenosi agencija reči predsednika Turske.

Turska kao članica NATO-a ima dobre veze i sa Kijevom i sa Moskvom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i njenoj aneksiji poluostrva Krim 2014. godine.

Kako podseća Rojters, uspostavljajući saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane i energetike, Ankara je takođe prodala sofisticirane dronove Ukrajini, što je naljutilo Moskvu.

Erdogan je u novembru rekao da je Turska spremna da bude posrednik u krizi, što je ponuda koju je Kijev pozdravio, ali je Moskva odbila. Ankara je također rekla da sankcije Rusiji neće biti rješenje za to pitanje.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja "crvenu liniju" koja se ne sme preći, podseća agencija Frans pres (AFP).

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG