Dostupni linkovi

Erdoan u februaru u poseti Rijadu, prvi put od ubistva Kašogija


Saudijski novinar Džamal Kašogi, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je ponedeljak da će u februaru posetiti Saudijsku Arabiju, prvi put od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu 2018. godine.

"Očekuje me u februaru. Obećao mi je. U februaru ću posetiti Saudijsku Arabiju", rekao je Erdoan aludirajući na saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Kašogi (59) je bio insajder a kasnije oštar kritičar saudijskih vlasti, pisao je za Vašington post (The Washington Post). Otišao je u konzulat da uzme dokumente za svoje venčanje sa turskom verenicom Hatidžom Čengiz. Tamo ga je 2. oktobra 2018. ubila grupa od nekoliko ljudi poslata iz Rijada.

Njegovo telo je raskomadan u konzulatu u slučaju koji je narušio reputaciju saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana uprkos njegovom oštrom poricanju bilo kakve umešanosti, podseća AFP.

Kašogijevi ostaci nikada nisu pronađeni, a Erdoan je u to vreme okrivio visoke saudijske zvaničnike iako nikada nije pomenuo prestolonaslednika Mohameda.

U godinama koje su usledile, Saudijska Arabija je nastojala da neformalno izvrši pritisak na tursku ekonomiju, koja je već 2018. pretrpela valutnu krizu.

Odnosi Ankare i Rijada su pogoršani godinu dana ranije, 2017. Tada je Saudijska Arabija naložila arapskim zemljama prekid diplomatskih odnosa sa Katarom, koji je blizak saveznik Turske.

Zvanični Rijad je pozvao Saudijce da izbegavaju posetu Turskoj i da tamo kupuju imovinu, dok su se turski izvoznici žalili na kašnjenja na saudijskoj carini 2020.

Ali Turska je u protekle dve godine nastojala da popravi veze sa regionalnim rivalima, uključujući Egipat i Saudijsku Arabiju.

Prošlog maja, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu posetio Saudijsku Arabiju prvi put od Kašogijevog ubistva.

Planirana poseta Saudijskoj Arabiji dolazi u kritičnom trenutku za Tursku, koja trpi još jednu valutnu krizu izazvanu Erdoanovom nekonvencionalnom ekonomskom politikom.

Tokom posete Turskoj prošlog novembra, prvoj na visokom nivou od 2012. godine, prestolonaslednik Abu Dabija šeik Mohamed bin Zajed boravio je u Ankari tokom koje su Ujedinjeni Arapski Emirati najavili milijarde dolara ulaganja u Tursku.

XS
SM
MD
LG