Dostupni linkovi

Zastupnici EPP-a poručili da su potezi iz Republike Srpske neprihvatljivi


Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Evropske pučke strane u Evropskom parlamentu, Sarajevo, 11 Februar 2022

Odluka vlasti bh. entiteta Republike Srpske da se povuku iz državnih institucija, a osobito usvajanje Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću tog entiteta predstavlja izazov za integritet BiH, te bi mogla dovesti do sukoba i nasilja.

Poručeno je to u petak, 11. februara, iz kluba Evropske pučke stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, čiji zastupnici borave u posjeti Sarajevu.

Predsjedavajući EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber kazao je novinarima da je baza svega Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine, ističući da su posljednji potezi iz Republike Srpske neprihvatljivi i da će imati posljedice.

Weber ističe da se još ne može govoriti o mogućim sankcijama, ali u pitanju su "velika ulaganja koja izdvaja EU koja je potrebno opravdati i koja ne dolaze bez ispunjavanja uvjeta".

Iz ove stranke pozvali su svoje sestrinske političke partije u BiH i ostale političke aktere da daju sve od sebe kako bi postigli održiv kompromis.

Upozorili su da će u suprotnom "država uništiti vlastitu potragu za budućnošću u Europskoj uniji (EU)", kao i da se teritorijalni integritet BiH ne smije dovoditi u pitanje.

"Potreban je progres u smislu koje je Evropska komisija predstavila kroz 14 prioriteta kako bi se reformirala država i naša druga poruka je da postoje određeni uvjeti koje je potrebno ispuniti za dobijanje novca od EU", pojasnio je Weber.

Narodna skupština Republike Srpske podržala je u četvrtak, 10. februara nacrt zakona o formiranju entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Ovaj zakon je neustavan jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donijeti samo državni parlament.

Posjeta zastupnika Evropske pučke stranke BiH organizirana je osam mjeseci prije općih izbora u BiH.

Iz ove najveće političke grupe u Evropi naveli su kako su u Sarajevo došli da bi doprinijeli trenutnim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH i razgovarali o perspektivi BiH u EU.

Weber je podvukao da je za ovu političku grupaciju BiH zasigurno buduća punopravna članica EU, prenosi Fena.

No, upozoreno je da je dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Uniji gotovo nemoguće ukoliko ne bude dogovora o Izbornom zakonu BiH.

"To je ustvari preduvjet - da imamo funkacionalne državne institucije, ali i Izborni zakon koji će funkcionirati. To je naša poruka. Zatražili smo od svih da investiraju u postizanje kompromisa iako znamo da to nije lako, ali cijenimo dosadašnje napore svih aktera koji su spremni na kompromis", dodao je.

Bosanskohercegovački političari su u četvrtak, 10. februara, održali novu rudnu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanak je završen bez konkretnog dogovora, a uoči pregovora mogle su se čuti i najave pojedinih dužnosnika o mogućnosti odgađanja općih izbora, planiranih za oktobar.

Prema Ustavu BiH, u Predsjedništvo BiH se biraju tri člana, "Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH (FBiH)" i "Srbin iz entiteta Republika Srpska (RS)", što je odrednica koja onemogućuje Jevrejima, Romima i ostalim ''nekonstitutivnim'' narodima, mogućnost kandidiranja i biranja za članove Predsjedništva BiH.

Također, onemogućena im je zastupljenost u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Također, Bošnjaci i Hrvati iz entiteta RS, kao ni Srbi iz entiteta FBiH ne mogu se kandidirati ili delegirati na te pozicije.

Zbog ovakvog izbornog zakonodavstva, Evropski sud za ljudska prava donio je četiri odluke protiv BiH, a Ustavni sud BiH jednu presudu.

Odluke može provesti Parlamentarna skupština BiH gdje je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska većina. Za izmjene izbornog zakona potrebna je prosta većina koja treba uključivati i prostu većinu zastupnika iz dva entiteta. Nijedna od ovih presuda nije implementirana.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj, kad se očekuje raspisivanje općih izbora u BiH.

XS
SM
MD
LG