Dostupni linkovi

Epl predstavio ajped mini


Ilustracija
Ilustracija
Glas Amerike

Kompanija Epl juče je u San Hozeu, u Kaliforniji, u predstavila manju, jeftiniju i upola lakšu verziju svog popularnog tablet kompjutera ajpeda, nazvanu ajped mini, sa ekranom od 7,9 inča (20 centimetara). Početna cena biće 329 dolara.

Analitičari su se odmah složili da je ta cena – samo 70 dolara manja od cene normalnog ajpeda – suviše visoka. Eplovi rivali Gugl i Amazon prodaju slične tablet kompjutere za 100 do 200 dolara manje. Megi Rirdon je analitičarka sajta Si-net netvorks.

„Kada vam je cena iznad 300 dolara tu više nema poređenja. Ako očekujete da će ljudi da ga kupuju svojoj deci, ili kao poklon drugima, ili kao nešto što mogu da ponesu kada putuju metroom, mislim da je malo preskup“, kaže Megi Rirdon.

Ajped mini će verovatno privući pristalice Epla koji su želeli uređaj veličine između ajpda i ajpod tača, ili one koji su spremni da plate njegov privlačniji dizajn i kvalitetniju izradu. Ali ako prodaja ne bude krenula cena bi mogla da padne, kaže Rajan Blok iz sajta gedžet dot kom.

„Ne bih se začudio ako mu cena bude pala kroz godinu do godinu i po“, kaže Blok.

Međutim, mini bi mogao da uspe na polju obrazovanja

„Sa novom, danas otkrivenom verzijom ajbuksa moći će da se skidaju nove verzije udžbenika, isto kao što se skidaju aplikacije, pa mislim da je to dobar potez za tržište digitalnih udžbenika“, kaže Rajan.

Epl je takođe predstavio nove verzije laptop kompjutera MekBuk i – neočekivano - novu generaciju ajpeda 4, samo 6 meseci posle izlaska ajpeda 3.

Ajped mini je predstavljen na vreme uoči sezone prazničnih kupovanja, a narednih meseci videće se koliko je uspešan u borbi protiv svojih rivala.

*Tekst preuzet sa portala Glasa Amerike
XS
SM
MD
LG