Dostupni linkovi

EP: Usvojen dokument za pregovore vlasti i opozicije u Srbiji


Evroparlamentarci Knut Fleckenstein (prvi s leva), Tanja Fajon i Vladimir Bilčik (prvi s desna) sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 9. juli 2021.
Evroparlamentarci Knut Fleckenstein (prvi s leva), Tanja Fajon i Vladimir Bilčik (prvi s desna) sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 9. juli 2021.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, poslanici Evropskog parlamenta (EP), i bivši evropski poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan usvojili su nacrt radnog dokumenta u okviru pripreme za sledeću rundu međupartijskog dijaloga 17. i 18. septembra u Beogradu, saopšteno je 1. septembra iz Kancelarije Evropske unije u Srbiji.

“Dokument se fokusira na poboljšanje uslova za političku konkurenciju pred nadolazeću izbornu kampanju u Srbiji”, precizira se iz EU.

Kako se navodi, nacrt se nadovezuje na zamah koji je stvorio julski međustranački dijalog i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice.

“Dokument se posebno fokusira na pitanja vezana za ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa”, saopšteno je.

Dodaje se da želja da se ovim nacrtom radnog dokumenta pruži konstruktivan doprinos dijalogu sa konkretnim sugestijama i predlozima i precizira da ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga.

“Njihova politička volja i spremnost na kompromis biće odlučujući za ishod“, podvukli su posrednici iz EP. Takođe su naglasili da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu na putu ka postizanju političkog sporazuma.

Nacrt radnog dokumenta biće dostupan svim učesnicima dijaloga do kraja ove sedmice kako bi im se dalo dovoljno vremena da reaguju pre sledeće runde dijaloga. Ove nedelje posrednici EP sastaće se i sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o daljim pripremama za proces dijaloga.

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji uz posredovanje EP održava se povremeno od kraja 2019. godine. To se događalo uoči parlamentarnih izbora koji su bili planirani za april 2020. ali su zbog pandemije korona virusa odloženi i održani u junu. Tada je veći deo opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju koji je u međuvremenu rasformiran, bojkotovao izbore smatrajući da nema uslova za njihovo slobodno i pošteno održavanje.

Opozicija u Srbiji vodi dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti na dva koloseka. Deo stranaka o tome razgovara direktno sa vlašću, dok druga opoziciona grupacija želi pregovore samo uz posredovanje evroparlamentaraca.

U protekle tri godine, uoči svakih izbvora, zahtevi opozicije koja traži učešće Evropske unije u pregovorima sa vlašću su slobodno i objektivno izveštavanje medija, prvenstveno javnog servisa Radio-televizije Srbije (RTS), prestanak funkcionerske kampanje i obustavljanje pritiska na birače od strane vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG