Dostupni linkovi

Blinken pred Kongresom branio Bajdenovu administraciju zbog Avganistana


Američki državni sekretar Entoni Blinken u obraćanju javnosti o povlačenju trupa iz Avganistana, 30. avgust 2021.
Američki državni sekretar Entoni Blinken u obraćanju javnosti o povlačenju trupa iz Avganistana, 30. avgust 2021.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken je na saslušanju u Kongresu branio postupanje administracije američkog predsednika Džoa Bajdena tokom povlačenja američke vojske iz Avganistana.

Blinken je prvi zvaničnik Bajdenove administracije koji pred članovima Kongresa svedoči o povlačenju trupa iz Avganistana.

Saslušanje pred dva odbora Kongresa počelo je 13. septembra, a u oštrim razmenama sa zakonodavcima, Blinken odbacio optužbe da je Stejt department mogao da učini više da pomogne Amerikancima i ugroženim Avganistancima da budu evakuisani, nakon što su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad Kabulom.

Pred Odborom za spoljne poslove Kongresa, Blinken je prethodnu administraciju okrivio za nedostatak plana.

Blinken je više puta napomenuo da je bivši republikanski predsednik Donald Trump pregovarao sa talibanima o povlačenju američkih trupa i rekao da bi talibani nastavili napade na Amerikance i saveznike da Bajdenova administracija nije ispunila ono što je prethodno dogovoreno.

"Nema dokaza da bi duže zadržavanje učinilo avganistanske snage bezbednosti ili avganistansku vladu otpornijim ili samoodrživijim", rekao je Blinken.

"Nasledili smo rok. Nismo nasledili plan", dodao je Blinken, misleći na dogovor Trampove administracije da povuče sve američke snage iz Avganistana do 1. maja ove godine. Bajdenova administracija je taj rok produžila do 31. avgusta.

Dug spisak pitanja pred Blinkenom

Članovi Kongresa postavili su niz pitanja o brzom slomu avganistanske vlade koju su podržavale SAD i naporima Bajdenove administracije da evakuiše 124.000 ljudi, uključujući Amerikance i ugrožene Avganistance.

Republikanci su odgovor američke administracije ocenili kao "katastrofu" i "sramotu", a mogli su se čuti i pozivi da Blinken podnese ostavku.

"Američki narod ne voli da gubi, posebno ne od terorista. Ali upravo se to dogodilo", rekao je republikanac Michael McCaul i upitao zašto administracija nije postigla sporazume o nadzoru i borbi protiv terorizma sa susedima Avganistana.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države aktivno rade na identifikaciji pretnji.

Demokrate su izrazile zabrinutost zbog Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca koji su još u Avganistanu i žele da napuste državu, ali su podržali povlačenje trupa nakon dve decenije, ocenjujući da je bilo potrebno, iako je bilo bolno.

"Rado bih čuo kako tačno izgleda glatko povlačenje iz haotičnog 20-godišnjeg rata", rekao je demokrata Gregory Meeks, predsedavajući odbora.

Blinken je napomenuo da niko u američkoj vladi nije očekivao tako brzi pad avganistanske vlade.

"Čak ni najpesimističnije procene nisu predviđale da će se vlada u Kabulu urušiti dok su američke trupe na terenu", rekao je Blinken u izlaganju. On je takođe branio i proces evakuacije.

"Evakuacija je bila izvanredan napor naših diplomata, vojske i obaveštajnih radnika, pod najtežim uslovima koji se mogu zamisliti", rekao je on.

"Na kraju smo završili jedan od najvećih avio -prevoza u istoriji, sa 124.000 ljudi evakuisanih na sigurno", istakao je Blinken. Dodao je da je do kraja prošle sedmice u Avganistanu bilo još oko 100 Amerikanaca koji su hteli da odu.

On je obećao da će Sjedinjene Države nastaviti humanitarnu pomoć Avganistanu, ali uz podršku nevladinih organizacija i agencija Ujedijnenih nacija, a ne talibana.

Afganistanu preti nestanak hrane, jer se pored političkih previranja suočava i sa strašnom sušom. "Moramo učiniti sve što možemo da narod Avganistana ne trpi više nego što je već slučaj", rekao je Blinken.

Državni sekretar je najavio imenovati visokog zvaničnika Stejt departmenta koji će se fokusirati samo na napore za podršku ženama, devojčicama i manjinama u Avganistanu.

Blinken bi u utorak (14. septembar) trebalo da se pojavi pred Odborom za međunarodne odnose Senata.

Članovi Kongresa - demokrate predsednika Džoa Bidena, kao i opozicioni republikanci - planirali su saslušanja otkako su talibani u avgustu preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Rojters navodi da bi Blinkenovim saslušanjima zakonodavci mogli da započnu "dugu seriju rasprava visokog intenziteta o haotičnom okončanju najdužeg američkog rata".

Demokrate su istakle da bi saslušanje pred Kongresom trebalo da se odnosi ne samo na poslednje mesece u Avganistanu od dolaska Bajdenove administracije, već na svih 20 godina američkog angažovanja u zemlji - pod predsednicima obe stranke.

Američke snage ušle su u Avganistan posle terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

U 20 godina američkog prisustva u Avganistanu, više od 800.000 pripadnika američke vojske i 25.000 civila služilo je u toj zemlji.

U poslednje dve decenije ubijen je ukupno 2.461 američki vojnik i civil, a više od 20.000 je povređeno.

XS
SM
MD
LG