Dostupni linkovi

Snabdijevanje BiH ruskim gasom uredno


Sjedište kompanije Energoinvest u Sarajevu (Arhivska fotografija)
Sjedište kompanije Energoinvest u Sarajevu (Arhivska fotografija)

Situacija u vezi sa snabdijevanjem gasom je uredna i Bosna i Hercegovina dobija naručene količine gasa, saopćili su iz Energoinvesta d.d. Sarajevo za novinsku agenciju FENA.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su u stalnom kontaktu sa ruskim partnerom te da nemaju niti jednu informaciju koja bi ukazivala da bi moglo doći do problema sa opskrbom ili cijenom gasa.

''Još jednom se pokazalo da je prelazak na Turski tok bio dobar izbor i zbog ove odluke BiH trenutno nema nikakvih problema sa snabdijevanjem ovim energentom'', naveli su iz Energoinvesta.

BiH se snabdijeva plinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U bh. entitetu Republika Srpska (RS) isporuka plina putem ovog toka počela je početkom januara, a u Federaciji BiH od aprila 2021. godine.

Ruski plin BiH je do tada dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle je dalje transportovan u Srbiju, a u BiH je ulazio na jedinom ulaznom terminalu za BiH u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Kao jedno od strateških opredjeljenja Vlade Federacije BiH prije više od godinu dana najavljen je i projekt "Južna interkonekcija", vrijedan 196 miliona konvertibilnih maraka (oko 100 miliona eura).

Ovim projektom predviđa se izgradnja plinovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH.

Trebao bi povezati trenutni transportni plinovod BiH sa sistemom plinovoda na jugu Hrvatske, odnosno iz Dalmacije na potezu Split-Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar.

XS
SM
MD
LG