Dostupni linkovi

Lideri EU se bore da ograniče cijenu gasa


Evropski lideri okupili su se na samitu u Pragu, ali nije vjerovatno da će postići dogovor o ograničenju cijena plina. Prag, Češka, 6. oktobar.
Evropski lideri okupili su se na samitu u Pragu, ali nije vjerovatno da će postići dogovor o ograničenju cijena plina. Prag, Češka, 6. oktobar.

Lideri Evropske unije okupili su se u Praškom dvorcu u petak ujutro kako bi pokušali premostiti razlike u stavovima oko ograničenja cijene prirodnog gasa kako se približava zima, a invazija Rusije na Ukrajinu podstiče veliku energetsku krizu.

Ograničenje cijena je jedna od nekoliko mjera koje 27-člani blok sprema da obuzda energetsku krizu u Evropi koja podiže cijene za potrošače i poduzeća i koja bi mogla dovesti do nestanka struje, zatvaranja tvornica i duboke recesije tokom zime.

Dok Evropljani jačaju svoju podršku Ukrajini u obliku oružja, novca i pomoći, Rusija je smanjila ili isključila prirodni gas za 13 zemalja članica, što je dovelo do povećanja cijena gasa i struje.

Prepreka dogovoru je činjenica da svaka zemlja članica ovisi o različitim izvorima energije i dobavljačima.

Premijer Latvije Krisjanis Karins sažeo je izazov za Uniju

"Ograničenje cijene gasa, ako bi se to moglo postići, bilo bi veliko – uz upozorenje da ne možemo ugroziti sigurnost snabdijevanja", rekao je Karins. "Dakle, ne možemo odrediti cijenu tako da niko ne prodaje gas Evropi."

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da se nada da će na sastanku biti prevaziđene "posljednje prepreke" za ograničenje cijena, ali i da treba dogovoriti zajednički put djelovanja kako bi se poslale dvije važne poruke.

"Jedno za tržišta energije, da bude jasno da više ne prihvatamo ove cijene, nećemo nastaviti plaćati ovu tržišnu manipulaciju. Drugo, važan signal našoj populaciji, našim kompanijama, da ćemo se pozabaviti problemom u korijenu", rekao je.

Grupa od 15 zemalja članica pozvala je izvršnu vlast EU, Evropsku komisiju, da predloži gornju granicu cijena plina što je prije moguće, ali ta ideja nije dobila jednoglasnu podršku, a Njemačka je to posebno blokirala.

Za sada, navodi Komisija, popunjenost evropskih skladišta gasa iznosi oko 90%, čak i dok su isporuke ruskog gasa u EU smanjene za 37% između januara i augusta, a SAD i Norveška su se uključile da siguraju tečni prirodni gas. Ali te zamjenske zalihe nisu bile jeftine.

"Preporučujem stoga da se pojačaju pregovori s našim pouzdanim dobavljačima kako bi se smanjile cijene uvoznog plina svih vrsta", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u pismu liderima uoči samita u petak u Pragu.

Kako visoke cijene plina podižu cijene električne energije, rekla je von der Leyen, EU bi također trebala raditi na privremenom ograničenju cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Za sada, dogovor po pitanju gornje granice cijena izgleda daleko, ali lideri bi mogli postići dovoljan napredak da zaključe neku vrstu sporazuma kada se ponovo sastanu u Briselu 20. i 21. oktobra.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG