Dostupni linkovi

Musk izgubio, pa ubrzo vratio titulu najbogatije osobe na svijetu


Elon Musk, vlasnik Twittera i direktor Tesle i SpaceX-a na momenat je izgubio titulu nabogatije osobe na svijetu, pokazali su ranije podaci Forbesa.

Na njegovo mjesto došao je Bernard Arnault, izvršni direktor LVMH, matične kompanije luksuznog brenda Louis Vuitton, i njegova porodica sa ličnim bogatstvom od 185,4 milijarde dolara.

Muskov nestabilna pozicija na vrhu liste nabogatijih dolazi nakon prodaje dionica svoje kompanije za proizvodnju električnih automobila kako bi finansirao kupovinu Twittera za 44 milijarde dolara.

Musk, koji se od septembra prošle godine nalazi na prvom mjestu na Forbsovoj listi najbogatijih na svijetu, ima neto vrijednost od 185,8 milijardi dolara.

Muskova neto vrijednost pala je ispod 200 milijardi dolara ranije 8. novembra, jer su investitori odbacili Tesline dionice zbog zabrinutosti da je izvršni direktor i najveći dioničar najvrednijeg svjetskog proizvođača električnih vozila više zaokupljen Twitterom.

Tesla je izgubio skoro polovinu svoje tržišne vrijednosti, a Muskova neto vrijednost pala je za oko 70 milijardi dolara otkako je u aprilu pokrenuo plan za kupovinom Twittera. U oktobru je sklopio dogovor sa Twitterom sa 13 milijardi dolara zajmova i 33,5 milijardi dolara u kapitalu.

Prije Muska na prvom mjestu najbogatijih još od 2017. godine nalazio se osnivač Amazona, Jeff Bezos.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG