Dostupni linkovi

Prvi tvit šefa Twittera prodat za 2,9 miliona dolara


Jack Dorsey

Jack Dorsey, šef i suosnivač Twittera, u ponedjeljak je prodao svoj prvi tvit u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.

Tvit je u obliku NFT-a, novih digitalnih tokena nalik kriptovalutama, koji predstavljaju jedinstvenu digitalnu imovinu čija je popularnost eksplodirala u 2021. godini.

Svaki NFT, koji je temeljen na tehnologiji blockchaina, ima vlastiti digitalni potpis koji služi kao javna knjiga, čime korisnici mogu provjeriti autentičnost i vlasništvo imovine.

“Upravo postavljam svoj twttr”, glasio je Dorseyev prvi tvit objavljen 21. marta 2006. godine.

NFT je prodan na aukciji na platformi Valuables, koja je u vlasništvu američke kompanije Cent, pojašnjava Reuters.

Kupljen je korištenjem kriptovalute Ether koja je u trenutku prodaje vrijedila 2,9 miliona dolara, potvrdio je Cameron Hejazi, izvršni direktor i suosnivač Centa.

Kompanija Cent je saopštila da je tvit kupio Sina Estavi, izvršni direktor firme Bridge Oracle, sa sjedištem u Maleziji.

Dorsey, zaljubljenik u virtualnu kriptovalutu bitcoin, 6. marta je na Twitteru objavio poveznicu za prodaju NFT-a, nakon čega je tri dana kasnije objelodanio da će prihod od aukcije pretvoriti u bitcoin te ga donirati ljudima u Africi koji su zaraženi korona virusom.

XS
SM
MD
LG