Dostupni linkovi

Nema potvrda da je Elezova grupa planirala atentate





Zoran Glavonjić

Srpska policija za sada nema saznanja da je kriminalna grupa Darka Eleza planirala ubistva političara, ali će nastavak istrage pokazati ko je sve bio na meti ove organizacije, izjavili su za RSE u MUP-u Srbije.

O tome da je ta grupa spremala likvidacije javnih ličnosti pisali su beogradski mediji, dok je u regionu najdalje otisao list Glas Srpske vešću da su kriminalci predvođeni Elezom pripremali atentat na Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.

Kriminalna grupa Darka Eleza, čiji članovi su nedavno uhapšeni u regionalnoj policijskoj akciji, sumnjiči se za 12 ubistava proteklih godina, ali i za planiranje novih likvidacija u Beogradu. Njihovim hapšenjem, kako se čulo iz policije, sprečeni su dalji krvavi obračuni sa suparničkim klanovima. Međutim, pojedini beogradski mediji objavili su, pozivajući se na policijske izvore, da je Elezova grupa planirala i ubistva politicara i državnih funkcionera u Srbiji. Ivicu Dačića, srpskog ministra policije, pitali smo da li su tačne ove priče.

„Vi ste to rekli onako kako treba. Priča se....Ono što piše u medijima, ne znači da je uvek tako. Mi vodimo istragu, ta istraga se nastavlja. Ja sam više puta rekao da je sprečeno nekoliko likvidacija ovde u Beogradu, ali to nisu javne ličnosti, naročito ne iz sveta politike. Prema tome, ako bude novih saznanja, mi ćemo svakako u tom pravcu dalje voditi istragu.“

Jedino ime koje je do sada direktno pominjano u medijima bilo je ono premijera Republike Srpske. Banjalučki Glas Srpske piše, pozivajući se na izvor blizak srpskim istražnim organima, da je kriminalna grupa Darka Eleza pripremala atentat na Milorada Dodika.

Prema saznanjima tog lista, još krajem 2006. policija Bosne i Hercegovine imala je informaciju da su pripadnici zemunskog klana angažovani za taj atentat i da je likvidaciju trebalo da izvrši zloglasni Sretko Kalinić. Policija i Tužilastvo BiH saopštili su da nemaju informacije da je Elezova grupa planirala atentat na Dodika.

Beogradski novinar Vojislav Tufegdžić, jedan od autora filma “Vidimo se u čitulji”, čuvenog dokumentarca o kriminalu u Srbiji, kaže za naš program da bi, u svakom slučaju, ozbiljno trebalo ispitati sve te nezvanične informacije.

“S obzirom na neko ružno iskustvo koje imamo mi ovde u Srbiji što se tiče ubistva političara, svakako se mora voditi računa. Ma koliko to nekom delovalo preambiciozno i preterano kada je u pitanju obična kriminalna grupa. Ne znamo, naravno, u kojoj meri je ta kriminalna grupa i na koji način bila povezana sa drugim strukturama u bilo kojoj od zemalja gde su funkcionisali.”

Ova kriminalna grupa, čije jezgro potiče iz Istočnog Sarajeva, odakle je njen glavni čovek Darko Elez 2006. posle neuspelog atentata na bivšeg prijatelja i vođu suparničkog kriminalnog klana Đordja Ždrala pred bosanskom policijom pobegao u Beograd, odgovorna je za brojna ubistva, ucene, razbojništva, trgovinu drogom, krađu automobila i druga krivična dela.

Vojislav Tufegdžic kaže da nema sumnje da se radi o ozbiljnoj kriminalnoj organizaciji.

“Iz prostog razloga što je organizovana na regionalnom nivou. Dakle, povezana između Bosne, Hrvatske, Srbije, a dalje se kraci šire i na zemlje u okruženju. Sam značaj klana očigledno ima na težini. Ne zbog toga što su oni nameravali na počine još sijaset toga što su najteža krivična dela, već zbog onoga što je već urađeno. Jasno je da to nije nimalo naivna grupa, da postoje sukobi i to krvavi obračuni u kojima učestvuju upravo ljudi koji su sada uhapšeni.”


Od 24 uhapšena pripadnika ove kriminalne grupe, devetorica su, zajedno sa vođom Darkom Elezom, uhapšena u Beogradu, a petnaestorica u Bosni. Akcija policija Srbije, BIH, Crne Gore i Hrvatske počela je još u decembru 2008, a o njenoj ozbiljnosti govori činjenica da do hapšenja pre nekoliko dana nije procurela ni jedna informacija, iako su članovi kriminalne grupe bili i neki policijski službenici.

Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, za naš program kaže da u ovom trenutku ipak treba biti oprezan u proceni značaja hapšenja ove grupe.

“Ja prvo ne znam šta je taj čovek radio. Ne znam ništa o toj grupi. Onda sam i skeptičan da je ta grupa baš pripremala sve to što se govorilo inače u saopštenjima, a istraga nije bila završena. Čim se u Srbiji uhapsi više od dva čoveka, proglašava se da je otkrivena grupa koja se bavila organizovanim kriminalom. Mislim da su, pogotovo neka hapšenja koja su bila poslednjih godinu dana, bila u funkciji partijskih promocija.”

Sve spekulacije i sumnje o tome da li je borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji ušla u ozbiljnu fazu, zaključuje Zoran Mijatovic, biće otklonjene onog trenutka kada uhapšeni pripadnici kriminalnih grupa budu pravosnažno osuđeni.

“Ja sam za efikasne akcije, da se manje talasa po medijima i da takva stvar bude mnogo brža. Svaka presuda će biti pobeda u borbi protiv kriminala.”


Iako je rođen u Sarajevu, Darko Elez ima srpsko državljanstvo, tako da će mu se suditi u Srbiji.
XS
SM
MD
LG