Dostupni linkovi

Zamrznuta imovina Elezove grupe u Srbiji


Darko Elez
Darko Elez
Načelnik Kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić izjavio je da je akcija hapšenja kriminalne grupe Darka Eleza završena i da je u Srbiji zamrznuta imovina za koju je utvrđeno da je njihova.

"I kod nas će brzo doći do zakonske regulative koja će omogućiti da se tako radi, a u međuvremenu Sud i Tužilaštvo BiH mogu tokom vođenja istrage sami blokirati imovinu lica koja su povezana sa krivičnim djelom", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

On je dodao da istraga u slučaju Elez i dalje traje u Tužilaštvu, i po njegovom nalogu na terenu, te da treba bar pola godine da se taj dio posla završi.

Prema Vasićevim riječima, ovo nije prva akcija u kojoj su uhapšeni i pripadnici određenih bezbjednosnih snaga, ali je specifično to što su tu bili pripadnici različitih policijskih agencija, kao što je SIPA, MUP, Granična policija.

"To je očigledno planski rađeno i vrbovali su ljude unutar ovih institucija, a ko je vrbovao i koliko ta saradnja između njih već traje, još nije utvrđeno", naveo je Vasić i dodao da takve kriminalne grupe mogu funkcioisati bez insajdera, ali ne tako dugo i uspješno.

On je istakao da je tokom godine MUP RS pohapsio desetak velikih grupa.

Prema njegovim riječima, MUP RS u mnogim stvarima je ispred nekih evropskih agencija jer je prijavio više bivših ministara i političara nego bilo koja policija u okruženju.
XS
SM
MD
LG