Dostupni linkovi

Odblokirano funkcionisanje Elektroprenosa BiH


Termoelektrana Gacko
Premijeri Republike Srpske Milorad Dodik i Federacije BiH Mustafa Mujezinović postigli su danas dogovor koji će omogućiti dalji nesmetan rad državne kompanije “Elektroprenos BiH”.

Spor oko funkcionisanja firme “Elektroprenos BiH”, koja je u vlasništvu entiteta, riješen je, kazao je za RSE premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović:

“Suština je da su odblokirana sredstva za investicije i da će se pristupiti izgradnji elektroenergetskih objetaka na području cijele BiH, a to će biti utvrđeno na sjednici Upravnog odbora.”

Najkasnije do polovine novembra planirano je zasjedanje Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH". Na toj sjednici trebali bi se imenovati članovi uprave, te bi se trebala donijeti odluka o raspisivanju konkursa za izbor novih članova Uprave kojima je istekao mandat.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže kako kompanija “Elektroprenos BiH” nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom o osnivanju, te da se neće primjenjivati odluke visokog predstavnika.

"Sada imamo jednu mapu kretanja. Nismo riješili bazična pitanja, koja su bila stvar problema. To su operativna područja i usaglašavanje Statuta sa Zakonom. Ali, ovo om ogućava deblokadu i omogućava da se system, koji inače funkcioniše bez zastoja, da se dodatno osposobi za zimsku sezonu."


Premijeri su dogovorili i da se pripremi Skupština "Elektroprenosa BiH", te da se formira ekspertni tim za izradu elaborata o mogućem povratu 110 kV postrojenja elektroprivredama.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektroprenos BiH", ali je Vlada RS te naredbe odbacila uz obrazloženje da oni zadiru u vlasničke odnose i krše prava akcionara.
XS
SM
MD
LG