Dostupni linkovi

Propala sjednica UO Elektroprenosa BiH


Upravni odbor Elektroprenosa BiH započeo je u petak u Banjoj Luci sjednicu, nakon koje nijedan problem nije riješen. Sjednica je prekinuta dok se generalni direktor Dušan Mijatović ne izjasni da li će prihvatiti dužnost u skladu s odlukom visokog predstavnika u BiH, a njen nastavak zakazan je za sedam dana.

I dok Upravni odbor iščekuje Mijatovićevo izjašnjavanje, iz Elektroprivrede BiH upozoravaju da blokada Elektroprenosa može da ugrozi cijeli elektroenergetski sistem zemlje. Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić podsjeća da je nestanak struje u Sarajevu, u srijedu popodne, zbog kvara na jednoj stanici direktna posljedica blokade Elektroprenosa BiH. Jerlagić pojašnjava da pad jedne trafostanice može prouzrokovati i pad sljedeće:

„I da onda po sistemu domino kockica dobijemo jedan kompletni black out. To nisu stvari koje se dešavaju svaki dan, ali nisu nemoguće. Black out je raspad sistema, znači da se sistem raspadne - i onda su to procedure dok se to vrati ponovo, sati i sati da se sistem uspostavi, da se dignu elektrane na sistem, da se to sve uveže sa izvorima prema Hrvatskoj, prema Srbiji, prema Crnoj Gori itd.“


I dok se u Elektroprivredi BiH bave konkretnim problemima u napajanju strujom, predstavnici RS pažnju pridaju političkim. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac kaže da donošenje odluka u Upravnom odboru Elektroprenosa prostom većinom nanosi štetu tom entitetu:

„Ali ako bude donesena, mi ćemo ići sa tužbom za zaštitu akcionarskih prava, a nakon toga vjerovatno i sa predlogom nekih mjera za privremeno rješavanje ovog problema.“


Inzko: Razdruživanje nije rješenje problema


Rješenje problema Puhalac vidi u tome da RS preuzme dio odgovornosti za elektroenergetski sistem i obavljanje djelatnosti, a ostaje da se vidi, kaže resorni ministar, da li će to biti potkrijepljeno odlukom suda ili ne. On čak smatra da bi razumno rješenje bilo razdruživanje RS i FBiH iz Elektroprenosa.

Razdruživanje, međutim, nije opcija rješenja problema za visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka:

„Ja sam protiv svakog bojkota. Treba raditi i treba koristiti zakonske mogućnosti. I vi znate da je Elektroprenos bio ustanovljen, počeo je sa potpisom premijera Hadžipašića i sa potpisom premijera Dragana Mikerevića. Onda je to bilo u zajedničkom parlamentu i sve stranke su glasale za taj Elektroprenos, za Zakon o Elektroprenosu. I SNSD je glasao za taj Elektroprenos. Jedini način kako se može nešto mijenjati je opet taj zakonski put i sjednica akcionara, kao što sam već rekao.“

Moguć energetski kolaps


Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić podsjeća da je ulaganje u mrežu obaveza Elektroprenosa BiH, a da ta kompanija već dvije godine to ne čini, zbog čega se i dešavaju kvarovi. Jerlagić kaže da čak 130 miliona maraka leži na računima umjesto da se investira:

„Znači em nam pravi problem novo financiranje, novo investiranje, a plaćamo prenosu sve njegove dažbine, em nam s druge strane pravi problem - rastu nam gubici iz razloga što su to neki kapaciteti koji su napušteni kroz sve međunarodne i takve priznate konvencije o tim naponskim nivoima, da ne ulazim previše u struku. Znači, na svaki način nam pravi problem - i financijski i tehnički.“


Jerlagić upozorava da je elektromreža i u drugim dijelovima FBiH preopterećena i da energetski kolaps može da nastane narednih dana i u drugim gradovima. Zbog toga, kaže, blokada Elektroprenosa nije imaginarna priča, već realna opasnost za kolaps cijelog elektroenergetskog sistema u BiH.

Blokada Elektroprenosa BiH još uvijek traje jer predstavnici RS i FBiH nisu pronašli zajednički jezik uprkos zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. On je sredinom septembra donio odluku o produženju mandata članova Upravnog odbora i direktora Elektroprenosa jer je rad te kompanije blokiran više od godinu dana.
XS
SM
MD
LG