Dostupni linkovi

Propao sastanak Mujezinovića i Dodika


Mustafa Mujezinović, Foto, Midhat Poturović
Mustafa Mujezinović, Foto, Midhat Poturović
Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović u nedjelju namjeravao razgovarati sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o realiziranju odluka visokog predstavnika, deblokadi Elektroprijenosa BiH i neiskorištenih sredstava ove javne korporacije, ali o rješavanju niza drugih problema nastalih uslijed "antidejtonskog djelovanja iz RS (gas, raspodjela akciza, itd.)".

Iz SDA je navedeno da je, kao što su očekivali, sastanak propao.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u nedjelju na sastanku sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem postignuta saglasnost da predsjednik Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi bila razmatrana otvorena pitanja u vezi funkcionisanja ove kompanije.

"Mi iz Republike Srpske smatramo da visoki predstavnik mora da stavi van snage svoje odluke u vezi ove korporacije, jer nisu u skladu sa direktivama EU i da nakon toga ljudi mogu da vrše svoje aktivnosti na pripremi Skupštine", rekao je Dodik novinarima u Doboju nakon sastanka.

Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Dodik je naveo da RS nije protiv funkcionisanja "Elektroprenosa BiH", ali da traži da budu zaštićena njena prava po pitanju kapitala koji se tamo nalazi.

"Republika Srpska je natjerana da unese u vlasništvo kompanije 110 kilovotni prenosni sistem mreže i uknjiži ga u 'Elektroprenos", a ista ta mreža u FBiH data je kompaniji na korištenje, što znači da nije uknjižena u vlasništvo kompanije", kazao je predsednik Vlade RS.

On je naveo da ne postoji nijedan akt u oblasti "Elektroprenosa BiH" da je dogovoren.

"Sve jedna odluka i zakoni, statut i poslovnik o radu doneseni su nametanjem, a ono što danas ima kao važeći akt nametnut je od visokog predstavnika i uprave koja je imenovana od visokog predstavnika", rekao je Dodik, dodavši da je na sastanku bilo riječi i o pitanju sukcesije ili, kako je rekao, sredstava koje je visoki predstavnik, opet, neovlašćeno posegao da rasporedi i kojim je doveo u pitanje kredibilitet i funkcionisanje zajedničkih organa u BiH.

"Na prijedlog Vlade FBiH izvršio je raspodjelu sredstva za ovu godinu i dodijelio nova sredstva, bez obzira što imaju suficit od 120 miliona, a sve to je urađeno da bi se entiteti našli u što većem finansijskom problemu", izjavio je Dodik.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je da su stavovi u vezi sa "Elektoprenosom BiH" i dalje podijeljeni, ali da je jedna zajednička stvar da kompanija mora funkcionisati.

"Funkcionisanje ove kompanije najvjerovatnije ćemo postići održavanjem Skupštine, koja već duže vremena nije održana", smatra Mujezinović.

On je mišljenja da treba primjeniti odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa "Elektroprenosom BiH" i sve što u vezi toga slijedi, jer, kako je rekao, građani BiH ne mogu bez elektroprenosa.

Mujezinović je izrazio uvjerenje da će "taj motiv i ta ideja početi uskoro da se primjenju", istakavši da je sa premijerom Dodikom razgovarao o stanju u "Elektroprenosu BiH", snabdijevanju gasom za iduću sezonu, kao i drugim temama koje se tiču raspodjele sredstava na entitete.

Mujezinović je dodao da nije postignut dogovor o sljedećem sastanku, a na pitanje da li je optimista nakon današnjeg sastanka, federalni premijer je rekao da je to jedan od običnih sastanaka i da poslije njega život teče dalje, te da ne postoje ključni istorijski momenti.

Takođe, nije želio da komentariše izjavu premijera i lidera SNSD Milorada Dodika da će njegova stranka prekinuti saradnju sa SDA i povući svog ministra iz Vlade FBiH, ocijenivši da o tome ne treba da razgovaraju premijeri.
XS
SM
MD
LG