Dostupni linkovi

Ahmed Muaz el-Hatib na čelu sirijske opozicije


Mouaz al-Hatib
Mouaz al-Hatib
Predsednik opozicione Nacionalne koalicije Sirije je šeik Ahmed Muaz el-Hatib, odlučili su predstavnici sirijskih opozicionih grupa u Dohi u nedelju.

Njegov zamenik će biti Rijad Sejfi Suhejr el-Etesi, dok je za generalnog sekretara novoformiranog predstavnickog tela, koje uključuje predstavnike svih pobunjenickih grupa, izabran Mustafa el-Sabag.

Ahmed Muaz el-Hatib, inženjer geofizike, rođen je 1960. u Damasku, bio je imam u džamiji Emeviji u tom gradu i prisustvovao je simpozijumima u Nigeriji, BiH, Velikoj Britaniji, SAD i Holandiji.

El-Hatib je jedna od istaknutijih ličnosti sirijske opozicije, a u prošlosti je više puta bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Asadove vlasti.

Prošlog meseca pozvao je na političko rešenje krize u Siriji kako bi se zaustavilo krvoproliće ističući da primirje neće spasiti režim, ali će omogućiti njegov odlazak uz minimalne posledice, javlja BBC.

Sirijske opozicione grupe potpisale su ranije inicijalni sporazum o formiranju nove koalicije snaga koje se bore da okončaju vladavinu predsednika Bašara al-Asada.

Novo telo, koje će biti sačinjeno od grupa unutar i izvan Sirije, zvaće se Sirijska nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga, rekli su delegati.

Sirijski nacionalni savet, koji je predvodio aktivnosti opozicije u poslednjih godinu dana, izgubio je poverenje SAD i drugih sila, koje smatraju da je on neefikasan i da je u njemu došlo do razdora usled ličnih nesuglasica.

Preko 36.000 ljudi je ubijeno, a stotine hiljada napustile su zemlju, od početka revolucije protiv Bašara al-Asada koja je počela prošle godine.
XS
SM
MD
LG