Dostupni linkovi

Sirijska opozicija postigla dogovor


Demonstranti protiv Asadove vlade, Damask, novembar 2012.
Demonstranti protiv Asadove vlade, Damask, novembar 2012.
Sirijske opozicione grupe postigle su u nedelju na sastanku u Kataru dogovor o formiranju nove koalicije kako bi se suprotstavile vladavini predsednika Bašara al-Asada, izjavili su aktivisti.

Opozicija je mesecima bila podeljena uprkos krvoproliću u Siriji i neprestanim pozivima Zapada i arapskih zemalja da naprave ujedinjeno i reprezentativno telo koje bi vodilo pregovore sa međunarodnom zajednicom i prosleđivalo pomoć drugih zemalja Siriji.

Kako javljaju agencije, dogovor koji je postignut nakon nedelju dana sastančenja u prestonici Katara, mogao bi da ojača napore da se obezbedi jača međunarodna podrška.

"Dogovorili smo se na širokoj platformi i sve (opozicione) partije bez izuzetka podržavaju ovu inicijativu", rekao je Ali Sadr el-Din Bayanouni, predstavnik Muslimanskog bratstva koji je učestvovao u razgovorima, prenosi AP.

On je izjavio da će novo telo nositi naziv Sirijska nacionalna koalicija za opoziciju i revolucionarne snage, kao i da bi opozicioni delegati nešto kasnije trebalo da izglasaju njegovo vođstvo.

U novoj koaliciji se osim predstavnika iz egzila nalaze i aktivisti iz Sirije kao i zapovednici pobunjenika. U nju ulaze i predstavnici trenutno najjače opozicione grupe Sirijski nacionalni savet, koji su se na početku protivili ideji o ujedinjenju, posmatrajući je kao pretnju za svoju dominaciju. Nakon natezanja, kako se navodi, ovaj savet je obezbedio sebi 22 od 60 mesta u novoj koaliciji. Generalni sekretar Sirijskog nacionalnog saveta Bassam Ishak rekao je da je osnivanje novog tela "značajan i pozitivan pomak".

"Ovo telo će pomoći da se prikupi jača međunarodna podrška i sredstva za sirijsku opoziciju", rekao je on, javlja AP.

Wael Merza, takođe iz Sirijskog nacionalnog saveta, izjavio je da je nova grupa imala podršku glavnih regionalnih činilaca - Saudijske Arabije, Egipta i Turske - što bi moglo da otvori "nove kanale za finansiranje". On je naglasio da će Sirijski nacionalni savet zadržati svoju nezavisnost, ali će u potpunosti podržati široku opozicionu koaliciju.

"Ušli smo u otvoreni dijalog sa našom braćom iz sirijske opozicije", rekao je George Sabra, čelnik Sirijskog nacionalnog saveta.

"Saslušali smo ih i proučili inicijative koje su predstavili. I mi imamo svoje stavove i razmišljanja koje smo predstavili, ali smo dovoljno ozbiljni da radimo na ujedinjenju opozicije kao centralnom pitanju", rekao je Sabra dodajući da Sirijski nacionalni savet želi da se novo telo izgradi na čvrstim temeljima, prenosi CNN.

Prema nacrtu sporazuma o formiranju nove koalicije, kako navodi AP, prelazna vlada će biti formirana nakon što koalicija dobije međunarodno odobrenje. Sve opozicione grupe koje učestvuju na sastanku u Dohi odbile su dijalog sa Asadovim režimom.

Izrael ispalio rakete upozorenja

Sirijska vlada odbacila je sastanke u Dohi, a ministar za informisanje Omran al-Zoubi nazvao ih je političkom ludošću.

AP podseća da je ministar u intervjuu objavljenom u petak uveče na državnoj sirijskoj televiziji izjavio je da se svi oni koji se sastaju u inostranstvu "samo zavaravaju" ako misle da mogu da zbace vladu.

U međuvremenu je u nedelju izraelska vojska saopštila da je ispalila je rakete upozorenja u pravcu Sirije nakon što je na izraelsko tlo pala bomba sa sirijske teritorije.

"Nedavno je jedna raketa pogodila položaj izraelske vojske u Golanu kod izraelsko-sirijske granice", navela je izraelska vojska.

"Razumemo da se ovo dogodilo kao rezultat unutrašnjeg konflikta u Siriji i da nije upereno protiv Izraela. Ispalili smo pucnje upozorenja u sirijsku teritoriju i podneli smo žalbu preko Ujedinjenih nacija zbog ovog incidenta", saopštila je portparol vojske Avital Leibovich.

Prema podacima opozicije i Ujedinjenih nacija u sukobima u Siriji koji traju od marta 2011. godine, poginulo je preko 35.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG