Dostupni linkovi

Eksplozivna sredstva vrebaju širom Srbije


Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji ima oko 2.300 hektara sa kojih preti opasnost od kasetne municije, mina, bombi, raketa i drugih eksplozivnih sredstava, a registrovasno je i 150 lokacija sa projektilima iz Drugog svetskog rata, kao i 12 lokacija na Savi i Dunavu.

Pored svega toga, u Dunavu u okolini luke Prahovo, još uevek se nalazi potopljena nemačka flota iz Drugog svetskog rata, sa opasnim eksplozivnim tovarom, i to je jedini plovni deo ove evropske reke na kojoj kapetani i u 21. veku plove na svoju odgovornost.

Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje kaže za Radio Slobodna Evropa da je na osnovu dosadašnjih izviđanja, utvrđeno da su raznovrsne ekspolozivne naprave razasute na velikom broj lokacija širom Srbije.

„Na današnji dan, imamo oko tri miliona kvadrata pod grupama mina na jugu Srbije, oko šest miliona kvadrata koji su zagađeni kasetnom municijom, oko 14 miliona kvadrata u okolini magacina sa municijom koji su eksplodirali nakon Drugog svetskog rata, oko 150 lokacija sa avio bombama i raketama iz Drugog svetskog rada, imamo 12 lokacija na rekama Savi i Dunavu i imamao potopljenu nemačku flotu koja se nalazi u Dunavu kod luke Prahovo“, precizira Jovanović.

On je ističe da Centar za razminiranje pokušava da pronađe donatora za čišćenje tog dela Dunava, zbog opasnosti koja svakodnevno preti brodarima na tom veoma frekfrentnom plovnom putu.

„Dunav je reka od velikog interesa za Evropu i ja verujem da će ona prepoznati svoj interes u čišćenju tog dela reke, tim pre što jedino u tom delu plovnog Dunava kapetani plove na sopstvenu odgovornost“, kaže Jovanvić.

U Srbiji je pre dve nedelje počela nova sezona deminiranja i demineri nastavljaju rad na Karađorđevom brdu kod Paraćina, gde se čisti površina od 500.000 kvadratnih metara i u mestu Popovac kod niškog aerodroma gde je obuhvaćeno 50.000 kvadratnih metara.

Pored toga počeo je i novi projekat detaljnog definisanja površina zagađenih kasetnom municijom kod aerodroma Sjenica, koji će, kao i deminiranje kod Paraćina trajati šest meseci.

„Počeo je i novi projekat, boljeg definisanja površina koje su zagađene kasetnom municijom. To je nova metodologija koju razvijamo zajedno sa Norveškom narodnom pomoći i taj projekat ima oko milion kvadrata. Trenutno se ekipa nalazi na području opštine Sjenica“, kaže Jovanović.

XS
SM
MD
LG