Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bombaški napad u Dagestanu


Dagestan, 31. mart 2010. godine posle eksplozije
Devet osoba je poginulo, a 23 ranjeno u dve eksplozije jutros u gradu Kizljar u nestabilnoj ruskoj severnokavkaskoj republici Dagestan. Ovi napadi usledili su samo dva dana nakon eksplozija u Moskvi u kojima je poginulo 39 lica.

Bombaš samoubica detonirao je eksploziv kada je policija pokušala da zaustavi njegov automobil marke Niva, izjavio je ruski ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev.

“Vozač je prekršio sva saobraćajna pravila i bez zaustavljanja krenuo ka centru. Saobraćajna policija je krenula u poteru za njim i kada ga je skoro sustigla, došlo je do eksplozije. Smrtonosni teret kretao se ka centru Kizliara u kojem se nalaze škola i sedište policije”, izjavio je Nurgalijev.

Tom prilikom su poginula dva policijska oficira. Nurgalijev je kazao da je ubrzo zatim usledila druga eksplozija kada je drugi bombaš samoubica obučen u policijsku uniformu aktivirao eksploziv prišavši mestu prve eksplozije na kome su se okupili istražioci, policija i meštani. Poginulo je deset lica, među njima i šef lokalne policije Vitalij Vedernikov, zaposleni u tužilaštvu kao i jedan civil.

Dvostruke eksplozije u relativno kratkom razmaku, karakteristične su za taktiku pobunjenika na Severnom Kavkazu, koji gotovo svakodnevno napadaju snage bezbednosti.

Problem zloupotreba ruskih snaga bezbednosti

Do eksplozija je došlo dva dana posle dvostrikog bombaškog napada na metro u Moskvi gde je poginulo 39 ljudi. Vlasti su saopštile da su taj atentat izvele dve žene samoubice iz redova kavkaskih pobunjenika. Ruski premijer Vladimir Putin je izjavio da ne isključuje mogućnost da iza oba napada stoji ista grupa.

Sa 2,5 miliona stanovnika, pretežno muslimanima, Dagestan je, kao i Čecenija i Ingušetija na severnom Kavkazu poprište čestih napada separatističkih pobunjenika koje vladine snage nastoje da suzbiju.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je izjavio da se islamski pobunjenici ne mogu suzbiti samo silom, već da se vlasti moraju usredsrediti i na uzrok problema kao što je siromaštvo i korupcija na Kavkazu.

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava ukazuju i na problem zloupotreba ruskih snaga bezbednosti koje prekoračuju ovlašćenja privođenjem i maltretiranjem mladih muslimana osumnjičenih za pripadnost pobunjeničkim grupama, i kada za to nemaju osnova. To, u kombinaciji sa velikom nezaposlenošću kao i separatiskičkim tendencijama pojedinih grupacija, izaziva veliko nezadovoljstvo i čini stanje u ovoj regiji, u kojoj je Rusija u poslednjih 15 godina vodila dva rata portiv čečenskih separatista, ponovo eksplozivnim.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG