Dostupni linkovi

Eksplozija u Termocentrali Kosovo A: Pronađena i druga žrtva


Šteta na Termoelektrani nakon eksplozije
Šteta na Termoelektrani nakon eksplozije
Spasioci su izvadili telo i druge žrtve nakon eksplozije u jedinici elektrolize Termocentrale Kosovo A u Obiliću dok je jedna osoba pronađena živa. Uzrok eksplozije je hidrogen.

Direktor Kosovske energetske korporacije Arben Gjuka potvrdio je za RSE da je do sada izvađeno jedno beživotno telo iz ruševina nakon eksplozije u Obiliću, dok je druga osoba koja se takođe smatrala mrtvom ipak pronađena žziva i upućena na lečenje, dok se za trećom osobom još traga.

U Kliničko univerzitetski centar u Prištini dovezeno je 14 povređenih, od kojih je 12 pušteno kući a nakon pružene lekarske pomoći. Dvoje su i dalje pod nadzorom lekara.

Berat Rukiqi, predsednik Saveta Energetske korporacije Kosova, potvrdio je prethodno za RSE da su tri osobe poginule tokom eksplozije koja se desila u petak u objektima Termocentrale Kosova A.

Odlazeći ministar ekonomskog razvoja Fadil Ismaili kazao je za RSE da su eksploziju prouzrokovale boce hidrogena (vodonika).

“Uklonjeni su svi rizici od daljeg izbijanja eksplozije. Stručni timovi su na licu mesta. U pitanju je veliki prostor gde su sada velike ruševine. Krov samo što nije pao. Pažljivo se radi kako bi se očistio put i okolina, i onda kako bi se otkrilo šta je sve unutra bilo”, kazao je Ismaili.

“Do nesreće je došlo u jedinici elektrolize, što je prouzrokovalo jaku eksploziju. Ekipe policije i bezbednosti izolovale su mesto nesreće i razmatraju posledice. Nemamo informacije o posledicama. Znamo da je bilo nekoliko osoba u toj jedinici kada je došlo do eksplozije. Oni koji su bili van jedinice zadobili su lakše povrede i pružena im je prva pomoć”, kazao je Edmond Nulleshi, direktor za usluge u Energetskoj korporaciji Kosova.

Ahmet Klinaku, stanovnik Obilića koji je u trenutku nesreće bio u blizini termocentrale o onome što je video priča:

“Prao sam svoj automobil kada došlo je do jake eksplozije. Sve mi je palo iz ruku. Letelo je gvožđe dužine jednog metra”, kazao je on.

Narodni advokat Kosova Sami Kurteshi je putem saopštenja izjavio da haotična situacija koja je zavladala oko područja gde je nalazi Termoelektrana, te da nedostatak potpunih informacija nadležnih organa Kosovske energetske korporacije, kao i ostalih državnih struktura, znatno otežava pristup tačnim i potpunim informacijama.

“Veoma je evidentna konfuzija kod upravaljanja ovom kriznom situacijom, kao i nedostatak komunikacije između radnika KEK-a, zabrinutih članova porodica i sa javnošću u celini”, kazao je narodni advokat Kosova.

Iz razgovora sa osobama koje su bile u blizini nesreće i koje su upoznate sa okolnostima, narodni advokat je, kako navodi, zaključio da infrastructura Termoelektrane ne obezbeđuje potrebnu sigurnost za život radnika KEK-a, te da nedostaju adekvatne mere za zaštitu tokom rada.

On je pozvao sve nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprečile ovakve nesreće u budućnosti.

Inače, bilo je predviđeno da se Termocentrala Kosovo A 2017. godine zatvori zbog ostarelog energetskog sistema.

Zbog nesreće koja se desila nekoliko političkih partija je odložilo aktivnosti poslednjeg dana predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora u nedelju 8 juna.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, izrazila je tugu i žaljenje zbog tragedije koja se desila u Obiliću, te posetila povređene u bolnici.

Ona je pozvala građane Kosova da se u ovim teškim trenucima solidarišu sa porodicama i prijateljima onih koji su pogođeni ovom nesrećom.

I Misija EULEX-a na Kosovu izrazila je iskreno saučešće i saosećanje sa porodicama stradalih i povređenih u eksploziji u Obiliću.
XS
SM
MD
LG