Dostupni linkovi

Ekshumacija posmrtnih ostataka u jednom sarajevskom naselju


Ekshumacija na području sarajevskog naselja Stup (24. novembar 2021.)
Ekshumacija na području sarajevskog naselja Stup (24. novembar 2021.)

Tokom ekshumacije u sarajevskom naselju Stup, u srijedu, 24.novembra, su pronađeni posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci tri osobe i kompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

"U ovom slučaju, najvjerovatnije se radi o starijim posmrtnim ostacima koji zapravo ne pripadaju mandatu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Ekshumirani posmrtni ostaci će biti prebačeni u prosekturu groblja 'Sveti Marko' u Miljevićima gdje će uslijediti njihova obrada i utvrđivanje njihovog porijekla", ističe se u saopštenju.

Posmrtni ostaci otkriveni su 18. novembra prilikom izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji tramvajske pruge u ovom dijelu Sarajeva.

Radnici su, nakon što su uočili posmrtne ostatke, obustavili radove na ovoj lokaciji i pozvali policiju i nadležne organe koji su utvrdili da se radi o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla nakon čega je zakazana ekshumacija.

Ekshumacijom je po naredbi Suda BiH rukovodilo Tužilaštvo BiH, a prisutni su bili i istražioc Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe, ljekar sudske medicine, i kao i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG