Dostupni linkovi

U okolini Dervente na sjeveru BiH ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe


Ekshumacija u Derventi, Bosna i Hercegovina, 14 septembra 2021.

Tokom ekshumacije u Derventi, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH) pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, koji će biti upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, saopšteno je u utorak 14. septembra iz Tužilaštva BiH.

Prema preliminarnim informacijama, riječ je o posmrtnim ostacima osobe hrvatske nacionalnosti, koja je bila ukopana na lokaciji Osinja kraj Dervente.

U ovom predmetu, kako se navodi u saopštenju, do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci, došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužiteljstva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih partnerskih institucija i agencija.

“Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na području Dervente, na lokalitetu Osinja, gdje koordinira rad ovlaštenih službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka”, dodaju iz Tužilaštva BiH.


Na terenu se nalaze predstavnici SIPE, Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar patolog sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Policijske stanice Derventa, koji osiguravaju navedenu lokaciju.

Pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju obradu i identifikaciju, sa ciljem utvrđivanja identiteta nestale osobe.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG