Dostupni linkovi

Razlozi za slab povratak raseljenih Srba


Silueta Srbina sa Kosova pored njegove kuće u Čaglavici, decembar 2007.
Silueta Srbina sa Kosova pored njegove kuće u Čaglavici, decembar 2007.
Odgovornost za nepovratak Srba na Kosovo je na kosovskim institucijama i samoj činjenici da na Kosovu još uvek nije stvorena politička klima za povratak, rečeno je u ponedeljak na debati “Povratak na Kosovo – šta je problem?", u Medija centru u Čaglavici kod Prištine koju je podržao Balkanski fond za demokratiju.

Na debati su učestvovali bivši ministri za povratak u Vladi Kosova, a nije joj se odazvao kosovski ministar za povratak Saša Rašić.

Njegovi prethodnici koji su bili prisutni, Slaviša Petković i Branislav Grbić, kažu da je razlog za njegovo nepojavljivanje činjenica o poražavajućem radu ministarstva.

Petković, inače prvi ministar za povratak u Vladi Kosova, naglasio je da su ekonomski razlozi jedini faktor zašto je povratak iseljenih sa Kosova nemoguć, te da strategija za povratak koja je bila sačinjena, a zatim usvojena od strane UNMIK-a, a koja je trebalo da predstavlja primer ostalim zemljama u svetu, nije bila implementirana.

“Ne možete da pričate o povratku i da ljude vraćate da pravite plan i program s njim, a i da to definišete da je povratak samo zato što ćete da mu napravite kuću ili ga vratiti u stan iz kog je morao da ode. To vezuje dosta drugih pitanja, ekonomsko-socijalne prirode. Imate problem uzurpirane imovine, a dan danas, posle 11 godina, vode se sporovi pred kosovskim sudovima. Znači, ne morate nikom da pravite kuću ili stan već da vratite ono što je njegovo. Posle 11 godina i dalje se teško se ostvaruju ta prava”, kazao je Petković.

Branislav Grbić, koji je na mesto ministra za povratak došao nakon Petkovića, kazao je ovom prilikom da je povratak raseljenih institucionalni proces te da to pitanje spada u domen odgovornosti Vlade Kosova i Vlade Srbije, i da je uopšte povratak Srba bio mnogo bolji ranijih godina.

“Svesni smo šta se dešavalo na terenu i da je zaista taj povratak skoro nula. Moguće je da je u ovom periodu dosta posvećeno zajednicama. Pitanje je kojoj zajednici? Radi se o procesu povratka gde ova zajednica ne može sa tako malim brojem da opstane. Ipak je potreban znatno veći broj ljudi, veći broj Srba, da se stvori ideja opstanka i komunikacija gde će ljudi videti smisao svog opstanka”,
kazao je Grbić.

Inace, prethodno je Saša Rašić, ministar za povratak izjavio za RSE da je broj raseljenih lica koja su se vratila na Kosovo tokom prvih šest meseci ove godine bio oko 1000, što je isto kao i broj povratnika u 2009. ili 2008. godini.
XS
SM
MD
LG